Vanredna situacija ugrožava opstanak pčela (VIDEO)

UŽICE – Mera zabrane kretanja starijim od 65 godina stvorila je velike probleme pčelarima, kojih je u Srbiji u ovoj starosnoj grupi, prema procenama više od 80 odsto. Ovaj period zahteva da se pčele prihranjuju i izvrši sanacija na pčelinjacima, a ukoliko to ne urade, tvrde, moguće je da nakon epidemije koronom među ljudima usledi epidemija američkom kugom među pčelama.   

Sreten Obućina ima 69 godina i 200 košnica, a od uvođenja vanrednog stanja nije otišao na svoj pčelinjak. Samo je jedan od mnogobrojnih pčelara, starijih od 65 godina, koji ne može unajmiti nikoga da obavlja poslove prihrane i sanacije u pčelinjaku.

„Sada je vreme da se pčele pregledaju posle zimovanja gde dolazi do prirodnog uginuća pčela. Trebalo bi pomoći pčelama da se očiste od mrtvih pčela, a mi ne možemo nikoga unajmiti da to uradio, to je nemoguće“, kaže Sreten.

Zabranom odlaska pčelarima starijim od 65 godina kojih u Srbiji ima više od 80 odsto i država krši pravila, kaže Sreten, a sve može dovesti do pčelinje kuge, zaraze od koje pčelama nema spasa.

„Nas je zakon obavezao da brinemo o zdravstvenom stanju pčela, a ako mi izazovemo pčelinju kugu, ona je neizlečiva. Nadležni bi trebalo da znaju da ako nestane pčela nestaće i ljudi i našim neodlaskom možemo izazvati još jednu veliku pandemiju“, upozorava Sreten.

Sve to se može lako urediti, tvrdi Sreten. Apeluje na nadležne da to reše izdavanjem dozvola po kratkom postupku za odlazak na pčelinjake, seobu, angažovanje vozila i radne snage, a bez obzira na godine starosti.

„Pčelari bi trebalo da idu od kuće do pčelanika i nazad, a to je moguće  tako što ćemo javiti svojoj policijskoj stanici u kom pravcu idem i da se javimo kad završimo“, dodaje Sreten.

U Srbiji ima oko dva miliona prijavljenih pčelinjih zajednica, što je oko milion i po košnica koje drže pčelari stariji od 65 godina. Pčele ne mogu da čekaju.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.