Užicu sertifikat Evropske energetske nagrade


UŽICE-Grad Užice dobio je sertifikat Evropske energetske nagrade.Evropska energetska nagrada je sistem upravljanja i nagrađivanja kvaliteta za opštine i regione. Sistem pruža podršku lokalnim nadležnim organima u planiranju i sprovođenju delotvornih mera praktične energetske politike vezane za klimatske promene. Nagrađivanje u okvirima Evropske energetske nagrade obezbeđuje podsticaj opštinama da ojačaju svoje aktivnosti zaštite od klimatskih promena.

foto.grad uzice

“Užice se zalaže za održivi razvoj svojih urbanih prostora, a posebno na upravljanje energijom i efikasno korišćenje prirodnih resursa kroz unapređenje energetske efikasnosti, kako javnih tako i individualnih objekata”, istakla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević posle preuzimanja sertifikata Evropske energetske nagrade, koji predstavlja potvrdu ispunjenosti uslova definisanih kriterijumima te asocijacije i Evropske unije.

Prema rečima gradonačelnice, grad Užice sledi svoju viziju da postane uzor za napredne, održive srpske gradove koji pružaju visok kvalitet života.

“Grad je pokazao jasnu političku volju za akcijom, pridruživši se Evropskoj energetskoj nagradi, obavezujući se tako na kontinuirani ciklus poboljšanja u upravljanju energijom. Energetska i klimatska politika Užica i sve srodne aktivnosti doprinose poboljšanju kvaliteta života za građane Užica. Osim energetske sanacije javnih objekata značajna su ulaganja i u sufinansiranje energetske sanacije individualnih objekata na teritoriji grada. Projektom energetske sanacije školskih objekata grad osim što dobija energetski unapređene objekte, dobija edukovane roditelje i učenike o značaju energetske efikasnosti, a samim tim i poverenje građana za ostvarivanje zajedničkog cilja: unapređenje životne sredine kroz održivo upravljanje energijom”,rekla je Raković Radivojević.

foto.grad uzice

Gradonačelnica Užica je i ovom prilikom istakla značaj pridruživanja Užica Evropskoj energetskoj nagradi i izrazila nadu da će grad imati podršku i u narednim velikim projektima koji će doprineti daljem unapređenju kvaliteta vazduha i energetske efikasnosti. To su pre svega izgradnja najveće kotlarnice koja bi zamenila jedinu preostalu kotlarnicu na mazut u sistemu “Gradske toplane” u centru grada, kompletna energetska sanacija dve srednje škole u centru grada i škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i nekoliko školskih objekata u seoskim naseljima, kao i rekonstrukcija grejnog sistema Narodnog pozorišta u samom centru grada.

Gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić govorila je o merama koje se u gradu realizuju u poslednjih nekoliko godina uz stalno unapređenje i uvećanje izdvajanja za te namene.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.