Užicu 12 miliona na konkursu Gradovi u fokusu

UŽICE-Od 12 miliona dinara dobijenih na konkursu Ministarstva kulture “Gradovi u fokusu” ,čak 10.350 000 namenjeno je za rekonstrukciju platoa ispred Gradske kuće.

 

fokus„Mi smo na ovam konkursu učestvovali sa sedam različitih projekta, od kojih su pored platoa odobreni  projekti Narodnog muzeja i Gradskog kulturnog centra. Projekte je odabrala Komisija ministarstva koja je odredila i visinu sredstava“ ,rekao je  član Gradskog veća Petar Blagojević.

Narodni muzej je dobio 650.00 dinara za završetak stalne izložbene postavke Užička republika,a Gradski kulturni centar milion dinara za rekonstrukciju bine u bašti.

Direktor Narodnog muzeja Nikola Gogić rekao je da je  Muzej   konkurisao za 6 i po miliona dinara,a da je u aprilu za ovu izložbu od Ministrastva kulture već dobijeno 2.290 00 dinara.

„Ovih dana se ubrzano radi na postavljanju vitrina, panoa, video bima, preostalo je da uradimo foliju protiv UV zračenja na prozorima. Postavljeno je preko 4,5 kilometara kablova, od protivpožarnih do rasvete i svega drugog. Ovu postavku smo čekali godinama. Ona je značajna i po tome što je radi Narodni muzej koji, takođe, ove godine obeležava svoj jubilej, 70 godina postojanja. Tim povodom smo sa JP “Pošta Srbije” sklopili ugovor i u okviru filatelističke izdavačke delatnosti, 23. septembra, pojaviće se poštanska marka “Užička republika”, istakao je Gogić i najavio da će stalna muzejska postavka “Užička republika” biće otvorena 8. oktobra u okviru obeležavanja Dana grada.

Ruža Penezić, arhitekta Direkcije za izgranju,objasnila je da  uređenje platoa ispred gradske kuće, od apoteke do malog parka, podrazumeva zamenu postojeće kišne kanalizacije, instalacija, postavljanje osvetljenja, uređenje zelenih površina koje će biti veće, zamena asfalta na platou granitnim pločama, mesta jarbolima biće drugačije definisana kao i prostor za postavljanje jelke ili badnjaka. Tender za uređenje platoa biće raspisan početkom naredne godine, a  radovi bi trebalo da počnu  u maju i budu završeni do početka oktobra.

Za sredstva na konkursu Gradovi u fokusu   konkurisalo je 28 lokalnih samouprava, a sredstva je dobilo šest.

Grad Užice konkurisao je za projekte Rekonstrukcija atrijuma Narodnog pozorišta 16.843.000 dinara,Rekonstrukcija bine GKC-a 2.962.408,Parterno uređenje platoa Gradske kuće 16.213.700,Rasveta šetališta duž reke Đetinje 8.970.550,Stalna muzejska postavka Užička republika 3.220.000,Festival Noć grafita 547.000 i Festival modernog plesa 7 miliona dinara.

You may also like...