Užičko udruženje „Jefimija“, uličnom akcijom, ukazalo na potrebu ranog otkrivanja karcinoma dojke

UŽICE – Kupovinom sadnica cveća i novčanim prilozima, građani Užica su izrazili humanost i podržali uličnu akciju Savetovališta za žene sa invaliditetom obolele od raka dojke „Jefimija“ i time pomogli rad tog užičkog udruženja.

Akciju „Cvet koji život znači“, „Jefimija“ organizuje već dvadeset godina i, osim prikupljanja novca za rad tog udruženja i podršku obolelim ženama, skreće pažnju javnosti na učestalost i potrebu prevencije te bolesti, uz poruku ženama da je potrebno da odlaze na redovne preglede, kako bi se bolest što pre otkrila.

Užičanke i Užičani su razgovarali sa ljubaznim volonterkama, davali više novca od cena po kojoj se prodavalo cveće, a neki su rado ostavljali svoje novčane priloge i nisu uzimali sadnice.

Užičko Savetovalište nema stalne izvore finansiranja, već novac za rad obezbeđuje po projektima sa kojima konkuriše kod lokalne samouprave i raznih fondova.

Pre dvadeset godina, tim akcijama, objašnjava za Danas Slavica Simić, predsednica „Jefimije“, prikupljao se novac kako bi se pomoglo ženama da plate dijagnostičke procedure i hemioterapije, koje nisu bile dostupne u bolnici“.

Užičko udruženje „Jefimija“, uličnom akcijom, ukazalo na potrebu ranog otkrivanja karcinoma dojke 2
Foto: Nenad Kovačević/Danas

„U međuvremenu, uticale smo na to da bolnice širom Srbije dobiju neposrednu hemioterapiju, za koju su lekove žene ranije kupovale, a kasnije bi im se refundiralii troškovi“, podseća Slavica Simić.

Akcija je, dodaje, nakon toga promenila sadržaj pa se prikupljeni novac sada koristi za aktivnosti, poput odlazaka u sva mesta Zlatiborskog okruga, kako bi se  ostvarili kontakti i pružila podrška obolelim ženama, koje nisu u mogućnosti da dođu u Savetovalište.

„Srbija je u evropskom proseku po broju novootkrivenih slučajeva raka dojke. Međutim, problem je u tome što se naše žene veoma kasne javljaju lekaru i, nažalost, sada je Srbija, sa Crnom Gorom, prva u Evropi po smrtnosti od raka dojke. To je ono na šta želimo javno da upozorimo i utičemo, da taj problem bude „vidljiv“, navodi naša sagovornica.

Užičko udruženje „Jefimija“, uličnom akcijom, ukazalo na potrebu ranog otkrivanja karcinoma dojke 3
Slavica Simić, predsednica Savetovališta „Jefimija“/Foto: Nenad Kovačević/ Danas

„Rak dojke je, ističe, najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji i, prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, 2020. godine je registrovano 4.636 novoobolelih i 1.665 umrlih žena od raka dojke“, upozorava predsednica „Jefimije“.

S druge strane, od osnivanja „Jefimije“, 2000. godine, u Zlatiborskom okrugu postoji tendencija pada smrtnosti od raka dojke.

„Prema zvaničnim podacima“, dodaje Simić, „2014. godine smrtnost u našem okrugu bila je za čitavih osam odsto manja, nego u centralnoj Srbiji“.

„To znači da na svakih sto žena, u našem okrugu preživi njih osam više i to je rezultat naših zajedničkih napora, kojima je doprinela i naša ulična akcija“, ističe Slavica Simić.

Izvor: Danas, N. Kovačević

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.