Užičko izdavaštvo na Sajmu knjiga (video)

BEOGRAD – Na 61. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu juče je predstavljen izbor iz ovogodišnje produkcije užičkih izdavača.

“Užički kraj ima puno talentovanih pisaca i zato se trudimo da u skladu sa mogućnostima podržimo najbolje. Godinama negujemo praksu da stručna, nezavisna komisija bira najbolje sadržaje i opredeljuje sredstva za podršku kvalitetnom štivu. To ćemo činiti i ubuduće. Ostati ravnodušan prema knjizi znači lakomisleno osiromašiti svoj život. Zato knjigu u ruke, u susret svemu onome što treba da nas oplemeni i učini boljim i humanijim,”poručio je gradonačelnik Užica Tihomir Petković obraćajući se užičkim izdavačima.

Na sajmu je  potpisan  ugovor o saradnji Narodnog muzeja i grada Užica za pripremu rukopisa i štampanje monografije o akademiku Ljubomiru Stojanoviću,

“Svi Užičani su se osećali ružno kada je u aprilu ove godine srušena kuća Ljube Stojanovića. Teško mi je bilo da kao gradonačelnik objasnim sugrađanima da to, nažalost, nisam mogao da sprečim. Užičani su još od tridesetih godina prošloga veka bili grešni prema našem velikanu, jer je tada užička opština prodala tu kuću, dozvolila da je kupe privatnici. Zavod za zaštitu spomenika nije je nikada zaštitio, tako da su neki Užičani koji su imali novac kupili tu kuću i rešili da grade nešto drugo. Zbog tog ružnog osećaja, zbog sramote koju smo osetili svi u tom momentu, predstavnici gradske vlasti, a verujem i svi pismeni i obrazovani Užičani, obećali su da će učiniti sve da na neki način nadohnade ono što je propušteno. Ovo je prvi korak,”istakao je Petković nakon potpisivanja ugovora.

Povodom 75 godina od osnivanja Užičke republike, kao zahvalnost za kulturi doprinos Užicu, utručen je “Užički pasoš” Radovanu Popoviću, Ljubivoju Ršumoviću, Milovanu Vitezoviću, Radomiru Andriću i Petru Arbutini.
Na štandu užičkih izdavača u Hali 4 ove godine bilo je 130 naslova od 43 izdavača, Na promciji su predstavljene sldeći naslovi: “EPOPEJA U KAMENU” Slavica Stefanović, UŽIČKI ZBORNIK, “PRILOZI ZA ISTORIJU NARODNE BIBLITEKE UŽICE 2006-2016”, “UŽIČKI OKRUG 1947-1963” Aleksandra V. Savića, “GODINE NAŠEG MILOSRĐA” Snežane Đenić, “GRIVSKA-VEK ŠKOLE 1916-2016” mr Slobodana Radovića, “STRMOVO SELO PORED DRINE” Mitra Josipovića i “ČIGOTA KUVAR”.

Izvor: InfoEra

You may also like...