Užički SOS telefon zazvonio više od četiri hiljade puta

UŽICE – Povodom Međunarodnog dana SOS telefona koji se obeležava 16. maja, Ženski centar Užice je saopštio da je za skoro pet godina od uspostavljena ove usluge primio 4.184 poziva i pružio 407 individualnih konsultacija psihološke, socijalne i pravne podrške, a pokrenuto je 114 pravnih postupaka u sferi zaštite od nasilja. Navedene usluge su pružene za 623 žene sa područja Zlatiborskog okruga, mada je bilo žena i iz drugih delova Srbije, navodi se u saopštenju.

Zbog vanredne situacije izazvane korona virusom i alarmantnih vesti iz sveta o višestruko povećanom broju poziva na SOS telefon Agencija Ujedinjenih nacija za prava žena i pitanja rodne ravnopravnosti UN WOMEN obezbedila je sredstva za proširenje usluge SOS telefona na 24 časa tokom sedam dana u nedelji u trajanju od tri meseca.

Iz Ženskog centra napominju da poziv na SOS telefon nije isto što i prijava nasilja institucijama, već je njegova specifičnost u tome što žena može ostati anonimna, podeliti sa pružateljkama usluge samo ono što ona smatra da bi trebalo, dobiti psiho-socijalnu i pravnu podršku, verovanje iskazima o doživljajima i emocijama koje je preživela i sve relevantne informacije u poverljivoj formi, što je posebno važno prilikom prvog poziva u pomoć ili kada je poverenje žene u institucije narušeno.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.