Užički slikar Radomir Vergović bio je prvi partner na filmu Mileni Dravić (VIDEO)

UŽICE – Užički slikar Radomir Vergović svoju umetničku karijeru započeo je 1959. godine, ali ne kao slikar, već kao partner Milene Dravić u filmu „Vrata ostaju otvorena“. Iako su doživeli veliku popularnost, Vergović se vratio svojoj ljubavi slikarstvu, a Milena je tada otvorila velika vrata glume.

Vrata filma Radomiru i Mileni otvorila je ekipa „Bosna filma“ i fežiser František Čap. Pronašli su ih u Beogradu, njega na Knez Mihajlovoj, a nju u baletskoj školi i pozvali ih na kasting za snimanje filma o mladim ljudima. Budući Milenin sjaj, tvrdi Radomir, video se odmah. Režiser im je tražio da ne glume i budu spontani, pa je većina tima snimanje shvatala kao igru, ali ne i Milena. Ona je odudarala posvećenošću, ozbiljnošću i lakoćom glume.  I nesvesno postajala zveda.

„Nju su Bog i priroda obdarili obilato. Ona je, već tada sa 17 godina, bila tip i deteta i lepe žene, a lik koji je glumila bio je apsolutno čaroban i neodoljiv za sve uzraste. Kako je ona igrala sekvencu u filmu više nije bilo potrebe da se ponavlja, jer se nije moglo drugačije ni snimiti nego kako ju je ona odigrala“, priča Radomir.

Film je bio veliko osveženje za jugoslovensku kinematografiju koja je u to vreme obilovala filmovima u slavu revolucije. Njih dvoje doneli su priču o lažnim bratu i sestri, a potom i zaljubljenima. Publika na festivalima ih je vraćala na bis, a na adrese su im stizala pisam obožavalaca.

„To nas nije pokvarilo. Milena je bila jedna skromna i lepo vaspitana devojka koja nije uživala u popularnosti i glamuru. Ona se nijednog trenutka nije ponašala kao filmska diva, a bila je“, kaže Radomir.

Milena se vinula u glumačke vode, a Radomir postao ono što je oduvek i želeo, slikar. Putevi su ih odveli na dve strane, ali su se viđali i nikada nisu prestali da komuniciraju i posle skoro 60 godina od prve zajedničke uloge. On je u maju, na retrospektivnoj izložbi povodom 40 godina stvaralaštva, jedan pano posvetio filmu sa Milenom, a u danima kada je boravila u bolnici poslao joj je svoju monografiju. Danas odgovorno tvrdi da je Milena kamen međaš srpske kinnematografije, jer se vreme u kinematografiji deli na vreme do Milene i vreme sa Milenom.

You may also like...