Užički pirografista koji je oslikao Ibrahimovića svojim radovima zadivio Ameriku (VIDEO)

UŽICE – Nedavni poklon koji je folk pevačica, Nada Topčagić, uručila fudbalskom asu Zlatanu Ibrahimoviću, njegov portret oslikan na drvenoj podlozi, ponovo je probudio interesovanje javnosti za rad užičkog pirografiste, Ivana Đurića. Ovaj umetnik može se pohvaliti da je, osim Zlatana, radio i portrete drugih poznatih ličnosti, od kojih su neke čak i neposredno pohvalile njegov rad.

Porudžbinu za izradu portreta Zlatana Ibrahimovića Ivan je dobio od Nade Topčagić, koja je želela da se ovim zahvali švedskom fudbaleru za izvođenje njene pesme na „San Remu“. Užički pirografista uradio je dve verzije, a na kraju su obe završile kao Ibrahimovićev poklon.

„Iskreno, nisam ni znao to oko Zlatana i „San Rema“. Nada me je pozvala, jer je negde videla reportažu o mom radu i to joj se dopalo. Odneo sam joj obe slike koje sam uradio, a ona je odlučila da odnese obe. Rekli su mi da su mu se dopale, video sam i fotografije Zlatana sa mojim radovima, to mi je verovatno najveće dostignuće u mom radu do sada“, kaže Đurić, koji je po struci fizioterapeut.

Ivan je imao priliku i da se lično upozna sa švedskim fudbalerom, ali do toga nije došlo zbog prilično trivijalnog razloga.

„Gospođa Nada i njen suprug su želeli da idem s njima, a to se ne propušta. Međutim, pasoš mi je istekao, moglo je možda po ubrzanom postupku da se obnovi za 48 sati, ali ja nisam imao ni to vreme na raspolaganju“.

Užički pirografista radio je portrete Majka Tajsona, Viz Kalife, Tupaka Šakura, Snup Doga i još nekih poznatih ličnosti. Kaže da su mu društvene mreže pomogle u tome da neki od njih vide njegov rad, iako je u prvi mah bilo neverice oko interesovanja, s obzirom da se pribojavao da bi profili sa kojih su mu poslate poruke bili lažni.

Kaže da radi portrete koji njemu zapadnu za oko, bez nekih posebnih odrednica oko toga da li je u pitanju ličnost iz sveta pop kulture ili ne. Izuzev Kine i Rusije, slao je radove u sve zemlje sveta. Dominira klijentela iz SAD, gde se njegov rad najpre i video. Oni su, međutim, zainteresovani za posebnu vrstu portreta.

„Oni baš vole kućne ljubimce i pretežno njih naručuju. Radio sam po porudžbini portrete i njihovih poznatih ličnosti, ali oni pre svega traže da se na drvetu oslikavaju psi“.

Insistira na realizmu, tako da mu je posebno značajno da jačinom temperature pirografa dozira senčenje. Nijanse variraju od crne do svetlo braon boje, a prava na grešku nema.

Foto: ZooMUE

„Pravilno senčenje daje slici neki život, izgleda realnije. Što je temperatura pirografa veća, senka je tamnija. Sama tehnika je spora, a gde se pogreši, jedina opcija je da se ta greška nekako ukomponuje u rad. Jer, čak i kada bih prešao šmirglom preko mesta gde sam pogrešio, to bi se kasnije poznavalo.“

Najviše u svom radu koristi lipovo drvo, ali mu probleme predstavlja činjenica da se u ovom delu Srbije lipa uglavnom koristi za izradu košnica i teško ju je nabaviti. Kaže da u proseku uspeva da uradi portret za dve sedmice, sa svim pripremama podloge i naknadnim lakiranjem.

Nedavna izložba radova u Zrenjaninu trebalo bi da mu pomogne da dobije status samostalnog umetnika, čime bi izrada portreta mogla da mu postane i primarni vid prihoda. S obzirom da je njegov primer podstakao još neke mlade ljude iz ovog kraja da se bave ovom umetnošću, kaže da podržava zdravu konkurenciju i težnju ljudi da rade ono što vole.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.