Užički osnovci posetili Neolitsko sojeničko naselje u Tuzli (VIDEO)

 TUZLA-U okviru projekta  Neolife 25 učenika osnovnih škola iz Užica boravilo je danas u arheološkom  parku  „Neolitsko sojeničko naselje” u okviru lokaliteta „Panonska jezera” u Tuzli .Cilj posete je bilo aktivno učestvovanje i edukacija osnovaca u procesu razvijanja animacijskih sadržaja vezanih za interpretaciju života i navika neolitskog čoveka.

Menadžerka projekta „Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima  od velikog značaja “ Snežana Milisavljević  istakla je da će u septembru deca iz Tuzle posetiti Užice.

„Tuzla ima jedina u regionu arheološki park iz doba neolita,a da tragovi neolitskog nasleđa  pronađeni su u klisuri reke Đetinje .Nakon uspostavljanja arheološkog parka u klisuri Đetinje u Užicu i animacijskog sadržaja za decu, grad Užice će biti domaćin učenicima osnovnih škola iz Tuzle. Projektom smo želeli da Tuzla unapredi kvalitet usluga koje postojeći park pruža,a da u Užicu ,vođeni njihovim iskustvom uspostavimo jednu turističko-edukativnu atrakciju i u Užicu“,rekla je Milisavljevićeva.

Projektom je predviđena rekonstrukcija arheološkog parka u Tuzli.

„Pored infrastrukturnih sadržaja projekat ima i lepe komponente,kao što je današnje druženje dece iz Tuzle i Užica.Ovo je jako dobra prilika da se deca upoznaju i družei da naravno nauče o životu iz neolita „,rekao je Esmir Spahić iz grada Tuzle.

Projekat „Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE“ zajedno realizuju Grad Užice, Grad Tuzla, Srednja umetnička škola Užice i Opština Milići. Projekat kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPAII). Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

Gradonačelnik Tuzle  Jasmin Imamović sa saradnicima primio je u posetu delegaciju Užica  na čelu sa gradonačelnikom Tihomirom Petkovićem. Povod sastanka je međugranična saradnja ova dva grada, sa ciljem zaštite kulturno-istorijskog nasleđa i razvoja turizma.

U narednom periodu, ova dva grada radiće na još jednom zajedničkom projektu, a reč je o primarnoj selekciji otpada, koji će biti vredan više stotina hiljada eura i takođe će se finansirati iz fondova Europske unije.

You may also like...