Užički kraj drugačijim očima

UŽICE-Udruženje osoba sa invaliditetom „Minimas“ u sredu 21. septembra , u skladu sa opredeljenjem udruženja ka politici aktivne inkluzije, u okviru projekta Kult.Kota Sevojno  realizuje program „Užički kraj: drugačijim očima“. Program se održava u OŠ Aleksa Dejović u Sevojnu od 19 časova i sastoji se od dve celine: filmskog i sportsko edukativnog programa. 

uzice_crew_03 Kroz ovaj program ,u prvom delu, biće prikazana tri kratka dokumetarna filma snimana na teritoriji Užica. Reč je o filmovima „Čvor“ (2006.), „Moja usta, tvoj nos“ (2012.) i „Grad“(2015.),višestruko nagrađivanim na međunarodnim i domaćim filmskim festivalima, a koje su u našem gradu i okolini snimali studenti filmskih akademija i škola tokom trajanja Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“.
„Pogledom kojim su strani studenti, umetnici, kroz objektiv kamere,  ispričali priče o užičkom kraju, Užičanima, našim navikama i načinu na koji razmišljamo, probaćemo da u ovom delu programa naučimo nešto i o nama samima“,kažu organizatori i dodaju“ Kad se kaže Užice, prva vizelna asocijacija je grad sa svih strana okružen brdima. Da bi se sa strane došlo do samog centra grada, sa svih strana morate da siđete. No, grupa entuzijasta odlučila je da ovaj proces kretanja preokrene u suprotnom smeru“.

milunka1 Iskoristivši ono što nam je priroda dala, članovi Sportsko penjačkog kluba „Stari grad“ odlučili su da stenu sa koje su, iz tvrđave na Starom grada, ljudi silazili u dolinu Đetinje učine svojim pravcima u suprotnom smeru. Trasiranjem pravaca za sportsko penjanje, na ovoj steni napravljeno je penjalište koje se po mnogo odlika izdvaja među sličnima u Srbiji, ali i šire. Kao mlad klub napravili su podvig, jer su se za kratko vreme pozicionirali u sam vrh sporsko penjačkih klubova u Srbiji, a Matej Knežević je tokom prošle godine osvojio mesto državnog prvaka na veštačkoj steni u disciplini bolder. Šta je sve potrebno da bi se čovek bavio ovim sportom, da li je nužno da se bude sportista da bi se popelo uz stenu na Starom gradu, kako izgledaju treninzi , a kako rekreativno penjanje, prikazaće  članovi ovog kluba, koji će biti gosti na ovoj programskoj večeri.Penjači „Starog grada“ približiće nam način da koristimo mogućnosti kojima smo okruženi.

milunka Specijalni gosti su najmlađi članovi Sportsko penjačkog kluba „Stari grad“, među kojima je i državni šampion Matej Knežević.

Progam „Užički kraj: drugačijim očima“ deo je projekta Kult. Kota Sevojno i sadržaja Sevojnočko kulturno leto čiji je pokrovitelj Gradska opština Sevojno, a realizator Udruženje osoba sa invaliditetom „Minimas“. Partneri na projektu su OŠ Aleksa Dejović, Sevojno i Kancelarija za mlade Sevojno.

You may also like...