Užički izdavači na Sajmu knjiga u Beogradu

UŽICE-Na predstojećem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, učestvovaće 40 izdavača iz užičkog regiona sa 83 naslova.

Štand Užičko izdavaštvo biće u hali 4, a 25. oktobra od 13 časova u hali 1A – u sali „Borislav Pekić“ biće promovisano sedam naslova.

Svakako će najveću pažnju privući roman Karu, Stojana Stiva Tešića (1942-1996) američkog pisca i scenariste, poreklom Užičanina, koji je 1980.godine za scenario filma Četiri prijatelja (Breaking Away) nagrađen Oskarom. Iako je do sada objavljen u 35 izdanja na šest jezika, Tešićev roman je, zahvaljujući Narodnoj biblioteci Užice, prvi put preveden i objavljen na srpki jezik. Roman, čije objavljivanje predstavlja izdavački poduhvat godine u Užicu i za koji vlada veliko interesovanje van Užica, prevela je Tatjana Milosavljević.

Sajamskoj publici biće predstavljena i zanimljiva knjiga „Pecajući starom prugom do Višegrada, Dragana R.Filipovića, koju je izdao List rujanski, kao i Ratni dnevnik pukovnika Stevana Tucovića, koji su u izdanju čajetinske Biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ priredili Aleksandar V. Savić i Đorđe Pilčević, a koji je sačuvao pesnik Ljubivije Ršumović.

Takođe, biće promovisane i knjige: Osmeh rodne godine, u izdanju Udruženja Kolektiv iz Užica, koja sadrži reportaže, zapise, beleške Radovana Popovića, a koju su priredili Zoran Žeravčić i Zoran Jeremić; Dragan Dimić – crteži, slike, minijature, skulpture, objekti, u izdanju Biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ iz Čajetine; Pevanje izvika, Dimitrija Golemovića, u izdanju Društva za negovanje tradicionalnog pevanja izvika Nova Varoš, kao i vodič kroz izložbu Muzej Užičke republike 1941, Radivoja Papića, u izdanju užičkog Narodnog muzeja.

Danas

You may also like...