Užički gimnazijalci na olimpijadi znanja

UŽICE – Miloš Selaković, učenik trećeg razreda Užičke gimnazije, i Nikola Janković, maturant iste škole, biće deo srpskog tima koji će se takmičiti na olimpijadama znanja. Miloš je uspeo da se plasira na Svetsko prvenstvo hemičara koje će se održati u julu u Vijetnamu, dok će Nikola učestvovati na Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika u Moskvi od 6. do 11 juna.

 

 To je prvi put da su užički srednjoškolci postigli takav uspeh, jer, koliko je poznato, do sada nijedan srednjoškolac iz Užica nije učestvovao na međunarodnim takmičenjima tog ranga.
 Na njihove uspehe ponosni su njihovi roditelji, profesori i prijatelji, a kako kaže Živojin Pavlović, direktor Užičke gimnazije, Nikola i Miloš su sjajan primer posvećenosti znanju, ali i velika inspiracija drugim učenicima i profesorima da rade više i bolje.
 olimpijci2Miloš je već pobrao nagrade na republičkim i državnim takmičenjima iz hemije, matematike i informatike, a na olimpijadi iz hemije, kako kaže, pokušaće da ostvari što bolji plasman.
  Iako u tome ne budem uspeo, neću se razočarati, jer je veliki uspeh stići do olimpijade, na kojoj ću upoznati mlade ljude koji su posvećeni hemiji – kaže u razgovoru  Miloš, elokventni i simpatični dvometraš, a potom objašnjava da je zaljubljenik u prirodne nauke.
  U prirodnim naukama je sve logično, povezano i sve može da se proveri eksperimentima, a hemiju volim jer je primenjiva u svakodnevnom životu. S druge strane, šarenilo boja i mogućnosti za istraživanja u laboratoriji predstavljaju za mene čudesni i impresivni svet i otuda moje interesovanje za hemiju – svedoči Miloš i kaže da će pokušati naredne godine da se upiše na Hemijski fakultet u Beogradu.
  Bez obzira na to kakve su ekonomske ili ukupne društvene prilike, ako sebi postavite jasan cilj i ako to dovoljno želite i na tome dovoljno radite – uspeh je zagarantovan. Još u osnovnoj školi sam rešio da budem među najboljima u hemiji, da stečeno znanje nadograđujem i da jednog dana učestvujem na olimpijadi i u tome sam uspeo – poručuje Miloš i dodaje da je za njegov uspeh zaslužna i profesorka hemije Slavica Veljović, koja mu je velika podrška i koja ga je, kako navodi, zanimljivom organizacijom časova podsticala da razmišlja.
 Nikola Janković, koji će se takmičiti u znanju ruskog jezika, za sebe kaže da je zaljubljenik u rusku kulturu i književnost, a zanimljivo je da je ruski jezik počeo da uči u Užičkoj gimnaziji. Kuriozitet je da Nikola na časovima iz drugih predmeta hvata beleške na ruskom jeziku.
  Volim Rusiju, ruski narod, njihovu istoriju, kulturu i književnost.
 
Engleski jezik sam ranije usavršio i počeo sam da učim ruski, a na društvenim mrežama imam dosta prijatelja iz Rusije i Ukrajine – kaže Nikola, skromni mladić čiji uspeh, kako kaže, nije iznenadio njegovu porodicu i drugove.
        Zbog moje ljubavi prema Rusiji i ruskoj kulturi, njih ništa ne može da iznenadi i moj uspeh za njih je očekivan. Znaju da se time bavim u slobodno vreme i smatraju da se moj trud isplatio i da se ostvarila moja velika želja da učestvujem na tom takmičenju i da posetim Moskvu – kaže Nikola i dodaje da je veoma srećan što će biti u društvu najboljih iz celog sveta i da se nada višem plasmanu.
olimpijci1 I Nikola kaže da mu je dragocena bila podrška profesora ruskog jezika, posebno Branke Vukić, koja je nedavno, na poziv Moskovskog instituta za otvoreno obrazovanje pri Unesku, bila jedan od troje profesora iz Srbije koji su učestvovali na seminaru iz ruskog jezika.
 Nije važno čime se čovek bavi, već način na koji se time bavi, sa koliko žara i truda. Svima bih savetovao da postave sebi ciljeve i da pokušaju da ih ostvare. Uspeh se ne postiže preko noći, već je potreban veliki trud i na kraju se sve isplati – savetuje svoje vršnjake Nikola, koji, kao i Miloš, kaže da nije čudak koji dane provodi nad knjigom i zatvoren u sobi, već ima dovoljno vremena za druženja sa vršnjacima i za druge aktivnosti.
N.Kovačević  / ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.