Užički budžet uvećan za 236,6 miliona dinara

UŽICE –  Odbornici Skupštine grada Užica, usvojili su drugi ovogodišnji rebalans budžeta, kojim je je predviđeno uvećanje za 236,6 miliona, tako da sada iznosi 5,26 milijardi dinara.

Sednica Skupštine grada Užica
Foto: Grad Užice

Uz podsećanje da je prvo uvećanje budžeta usvojeno u junu mesecu, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Rdivojević istakla je da je ovo dodatno uvećanje budžeta posledica analize dosadašnjeg ostvarenja, kao i projekcije i procene kretanja do kraja ove godine.

“Jasno je da uspevamo da odgovorimo na zajedno definisane prioritete i značajno unapredimo sve ono što se finansira iz gradskog budžeta. Naravno, nastavljamo sa ulaganjima u zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost. Imamo dovoljno sredstava za subvencije domaćinstvima, imamo dovoljno sredstava ali i podršku države za energetsku sanaciju javnih objekata i ustanova. I ovim rebalansom odvajamo dodatni novac za Predškolsku ustanovu. Skoro 500 miliona dinara ove godine smo izdvojili samo za funkcionisanje ustanove koja brine o našim mališanima. Nastavljamo sa širenjem mreže vrtića. U toku je gradnja novog vrtića na Carini, završen je vrtić u Karanu, privode se kraju radovi za vrtić u Kremnima. Rekonstruišemo i druge objekte vrtića, uskoro krećemo i sa „Nevenom”. Samo ove godine smo obezbedili dodatnih skoro 200 miliona dinara u ovoj oblasti. I nećemo tu stati, idemo dalje – i u gradu i u selima”, naglasila je gradonačelnica.

Sednica Skupštine grada Užica
Foto: Grad Užice

Prema njenim rečima, nastavlja se veliki investicioni ciklus obnove, sanacije i rekonstrukcije škola.

“Započela je i rekonstrukcija “Prve osnovne škole”, rekonstruisaćemo u narednom periodu i preostale škole. Dobili smo i podršku od strane države za formiranje Regionalnog trening centra u prostoru bivše kasarne za potrebe dualnog obrazovanja. To je važno za naše mlade, naše škole, našu privredu, naš grad, ali i za ceo region. Uvećavamo sredstva za učeničke i studentske stipendije, pružamo podršku učenicima i studentima za takmičenje, trudimo se da nagradimo najbolje”.

Gradonačelnica je govorila i o merama u oblasti socijalne i populacione politike.

“Uvećali smo izdvajanja za svaku novorođenu bebu. Uvećali smo izdvajanja za đake prvake. Uvećali smo sredstva za majke sa troje i više dece, kao i nezaposlene porodilje. Oslobodili smo plaćanja troškova boravka u vrtićima porodice za svako treće i naredno dete, odobravamo dodatne popuste. Sufinansiramo u istoj meri i troškove boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi. Nastavićemo i dalje sa ovim merama. Odvajamo dovoljno sredstava u budžetu za vantelesnu oplodnju. Krećemo u formiranje Regionalnog centra za vantelesnu oplodnju, projekta vrednog 33 miliona dinara, uz podršku države od 19,7 miliona dinara”.

Sednica Skupštine grada Užica
Foto: Grad Užice

Ovim rebalansom izdvajaju se sredstva za oblast kulture, kao dodatna podrška za rad ustanova, sprovođenje programa, kulturnih manifestacija, ali i investicija u objekte.

“U toku su radovi na gasnom generatoru u Narodnom pozorištu. Započeli smo ozbiljne pripreme ali i konkretne radove na realizaciji projekta „Užice prestonica kulture 2024”. Trenutno se rekonstruiše velika sala Gradskog kulturnog centra, gradi lift, uskoro počinju radovi u Muzeju. Radi se projektno tehnička dokumentacija i pribavljaju građevinske dozvole za rekonstrukciju Milovanovića vile, Dečiji kulturni centar, Muzej keramike, Dinarsko-ribarsko naselje u Mokroj Gori, Stazu svetlosti i klisuri Đetinje, legat Ljube Simovića u Gradskoj biblioteci. Ove i naredne godine, zajedno sa državom, ulažemo 500 miliona dinara u ove projekte. Sledeće godine ćemo imati zaokruženu priču kada su ovi projekti u pitanju. To su projekti za sadašnje ali i buduće generacije”.

Govoreći o izdvajanjima za sport, gradonačelnica je naglasila da se izdvaja dodatnih 6,8 miliona dinara. Takođe, ističe da se opredeljuju dodatna sredstva za oblast komunalne delatnosti.

“Nastavljamo sve veća ulaganja u putnu infrastrukturu, rekonstrukciju, tekuće popravke i održavanje ulica i puteva. Ovim predlogom rebalansa je predviđeno dodatnih oko 220 miliona za te namene”.

Odbornici su usvojili i Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu gada Užica za period januar-jun 2023. godinu, koji ukazuje da su prihodi i rashodi budžeta grada ostvareni u planiranim okvirima.

GRAD UŽICE

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.