Užički bend „Brat“ na gitarijadi u Zaječaru (video)

UŽICE – Užički bend „Brat“ pobednik je mini Zaječarske gitarijade održane u Gradskom kulturnom centru Užice. Odluku je doneo žiri u sastavu: Nikola Janković, novinar, Saša Stojčić ispred Zaječarske gitarijade i Miloš Milojević, član benda „The Highlanders”.

bend brat uziceNa predtakmičenju za ovogodišnju 50.  Zaječarsku gitarijadu održanom u Užicu 4. avgusta nastupila su 4 benda u konkurenciji za predstavnika regiona na najstarijem muzičkom festivalu ove vrste u zemlji. Propozicijama takmičenja obuhvaćeni su demo bendovi sa originalnim materijalom, a svaki od njih nastupio je sa po četiri pesme, od kojih je žiri ocenjivao prve dve.

Kao prvi nastupio je bend „Teorija zavere“ iz Požege, kome je takmičarski žiri odao priznanje, ne samo zato što su članovi benda najmlađi rokeri viđeni na bini Gkc, već i zbog originalnih i idejno dobro osmišljenih tekstova. Vokal i najmlađi član benda, trinaestogodišnji Bogdan Jovićević bio je i najmlađi učesnik ovog takmičenja. Pored Bogdana u „Teoriji zavere“ nastupaju i Ivan Bjelić, Nikola Jovićević, Mirko Radovanović i Aleksandra Milovanović, rok poletarci koji će na ličnu kartu sačekati još nekoliko godina, što svakako nije prepreka da u biografiju upišu rock and roll staž dug skoro dve godine.

„Vulom“ iz Užica nastupio je  drugi bez jednog člana benda, a pored pohvala žirija, jedina zamerka je bila da su od dve autorske pesme koje se ocenjuju, jednu izveli na engleskom jeziku. Đorđe Jovanetić, Đorđe Vatazović, Nikola Vukosavljević i Vasilije Đukić nastupaju pod nazivom „Vulom“ od 2013. , a kreću se u pravcu koji nastaje spojem hevi metala sa elementima gitar roka, gradeći novi pristup metal muzici.

Pobednički bend, „Brat“, kako ističu, nastao je na Sretenje, 15. februara 2014. Bend su osnovali školski drugovi: Ivan Radović, Nemanja Ilić i Žarko Jovanović, da bi im se nešto kasnije pridružili i Aleksandar Tomić i Luka Jelisavčić . Tekstovi posvećeni ortacima i inspirisani događajima od ličnog do opšteg, uklopljeni su u hardcore u kombinaciji sa pankom, uz osoben, autorski pristup.

„Inkvizicija“ iz Požege, bend sa iskustvom na sceni dugim deceniju, nastupio je kao četvrti u konkurenciji. Dragan Stjepanović, Dragoljub Gluščević, Vladan Marjanović i Vojislav Nedeljković čine postavu koja nastupa kao „Inkvizicija“od 2015. Svoje opredeljenje od panka do krosovera potvrdili su na brojnim festivalima širom Zapadne Srbije.

Kao gost večeri nastupio je ivanjički bend „Bonecarver” kome su, zbog tekstova  na engleskom jeziku, propozicije  onemogućile nastup u zvaničnom delu takmičenja.

Predtakmičenja za Zaječarsku gitarijadu nakon Užica nastavljaju se u Sremskoj Mitrovici, Čačku, Kosovskoj Mitrovici i Zrenjaninu.. Kao zvezda ovogodišnje gitarijade pojaviće se engleski bend Uriah Heep koji je na istoj manifestaciji nastupao ravno pre deset godina.

M.Nikolić / ZooM

You may also like...