Užičke škole proslavile Savindan (VIDEO)

UŽICE-Sve škole na području grada Užica juče  su svečano obeležile školsku slavu  Svetog Savu. Uz slavski kolač i prigodan kulturno umetnički program đaci i prosvetari su proslavili u čast začetnika srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnika prosvetnih ustanova. 

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković podsetio je učenike Medicinske škole da se  Sveti Sava, kao školska slava, slavi se od 1840. godine, kada je to predložio Atanasije Nikolić, rektor Liceja u Kragujevcu. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za “patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja”.

 

 

Sve do 1945. godine slavljen je Sveti Sava, a tada je, odlukom vlasti ukinut. Kao školska slava ponovo je počeo da se slavi 1990. godine.

Svetom Savi rođeno ime je Rastko Nemanjić. Bio je raški plemić iz vladarske porodice Nemanjića, uticajni diplomata i prvi srpski prosvetitelji i arhiepiskop autokefalne srpske žičke arhiepiskopije, zakonodavac, književnik i hodočasnik, ali i pre svega, bio je utemeljivač srpske crkve, države i školstva.

 

Dan kada je umro – 27. januar 1236. godine crkva je ustanovila kao praznik kojim se obeležava njegov život i delo.

„Savindan je dan kad treba da slavimo,ali i da se osamimo na nekoliko minuta i promislimo koliko čitamo o Svetom Savi i koliko znamo o našoj istoriji i koliko živimo život u skladu sa načelnicima i učenjem Svetog Save“ ,rekao je Petković.

Članovi Gradskog veća odlučili su da se ove godine Zahvalnice grada Užica, povodom školske slave Svetog Save, dodele Jasmini Slavujević, Mireli Lazić i Bobanu Trtoviću. Ovo priznanje tradicionalno se dodeljuje prosvetnim radnicima zbog njihovog doprinosa kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju učenika i unapređenju obrazovno-vaspitnog rada, a na predlog Pedagoškog saveta i kolektiva Predškolske ustanove Užice, kao i aktiva direktora osnovnih i srednjih škola.

Jasmina Slavujević je vaspitač u Predškolskoj ustanovi Užice, Mirela Lazić, profesor razredne nastave u Prvoj osnovnoj školi „Kralja Petra II“, a Boban Trtović, profesor matematike u užičkoj Medicinskoj školi.

You may also like...