Nekadašnji Dan grada (VIDEO)

UŽICE – Grad na Đetinji stekao je slavu u Drugom svetskom ratu kao jedina slobodna zona u okupiranoj Evropi. Baš na današnji dan partizani su ušli u oslobođeno Užice, a malo je poznato da tom prilikom nije bio ispaljen ni jedan metak.

Za samo tri dana promenile su se tri vlasti u Užičkoj republici. Nemci su pod pritiskom dva pokreta otpora, partizanskog i četničkog, 21. septembra 1941. odlučili da predaju vlast četnicima, a već narednog dana partizanske čete su opkolile grad i preuzele vlast.

Užička republika
Foto ZooMUE

„Dogovor je postignut i 24. septembra svečano će u grad ući partizani, a kasnije početkom oktobra će doći Vrhovni štab na čelu sa Josipom Brozom Titom“, kaže kustos istoričar Narodnog muzeja Užice Goran Novaković.

Tako je bez ijednog ispaljenog metka nastao bastion slobode na Balkanu. Granice su se svakodnevno menjale, a za dva meseca postojanja republika je zahvatala Jugozapadnu Srbiju, deo Šumaidje i Pomoravlja. U užičkom narodnom muzeju postoji stalna postavka posvećena ovoj stranici istoriji.

„Radna soba Josipa Broza Tita zauzima posebnu celinu i ona je u većoj meri zadržala taj autentičan izgled kao u vreme 1941. godine“, dodaje Novaković.

Postavka je podeljena na 13 tematskih jedinica, а mnogi predmeti su otkupljeni nakon Drugog svetskog rata od učesnika oslobodilačke borbe.

Na ratnim uspesima Užice je steklo privilegije nakon rata i upravo na toj godišnjici otvoren je Trg partizana koji je napravljen sa namerom da tadašnje Titovo Užice dobije urbani centar grada.

„Zahvaljujući tome nikao je i ovaj velelpni Trg i sve ovo što oko njega. Sve građevine su rađene od 1959 do 1961. godine“, kaže predsednik udruženja boraca NOR-a Grada Užica Milić Vukić.

Titova soba
Foto: ZooMUE

Naziv Užička republika zvanično je nasato posle rata, a 24. septembra obeležavao se kao Dan grada u vreme Jugoslavije. Sredinom sedamdesetih Užice dobija i svoje mesto u kinematografiji kada je nastala legendarna scena iz filma Užička republika.

You may also like...