Užice za Jevtiće (VIDEO)

UŽICE – Šestočlana porodica Jevtić iz Užica, Božidar, Sanja i njihovo četvoro dece, žive godinama od socijalne pomoći, dečijeg dodatka i povremenih poslova. Kako bi im olakšao život, njihov prijatelj Dragan Marković odlučio je da im pokloni kuću, da bar ne budu podstanari. To je podstaklo i grad Užice da pokrene akciju renoviranja i opremanja kuće.

Dragan je nasledivši kuću od dede, koju  je on za vreme rata u Bosni dao na korišćenje prijateljima iz Sarajeva, nasledio i njegovu humanost. Rešio je da svoje prijatelje Jevtiće obraduje tako što će im podariti krov nad glavom.

„Družim se sa Božidarom sedam, osam godina. On ima dosta dece i zato sam došao na ideju da mu poklonim kuću“, kaže Dragan.

Na ovom potezu Draganu su zahvalni Sanja i Božidar, jer sa četvoro dece od 14 meseci do osam godina, žive od socijalne pomoći i dečjeg dodatka što je oko 26 hiljada mesečno i povremenih poslova koje prihvata Božidar, pa će im bar rešeno stambeno pitanje olakšati život.

„Selili smo se bar desetak puta za ovih devet godina, imali smo nešto i naših stvari, ali su nam ostajale u tim stanovima, jer nismo imali čime da ih prenesemo. Velika je ovo stvar za nas, konačno ćemo imati krov nad glavom“, priča Božidar.

Draganov potez podstakao je i grad Užice da inicira akciju „Užice sa Jevtićima“, koja je počela na Badnji dan prikupljanjem sredstava na Božićnom trgu, kako bi se kuća adaptirala za život.

„Naše javno preduzeće Stan je napravilo predračun radova za sanaciju i adaptaciju kuće. Znam dosta ljudi koji imaju osećaja za nemaštinu drugog i spremni su uz jednu dobro organizovanu, transparentnu akciju da priskoče u pomoć i svoje malo daju onome kome će to značitimnogo“, kaže član Gradskog veća zadužen ja socijalna pitanja Vidoje Drndarević.

„Velika je zainteresovanost za nas, mnogi nas pitaju jesmo li se već uselili, ali nismo. Nadamo se na proleće da će biti gotovi radovi“, raduje se Sanja.

Prema procenama, za renoviranje je potrebno oko milion dinara, a zatim je neophodno i opremiti kuću. Veliki deo posla moguće  je odraditi volonterski i donacijama, pa je za te namene otvorena i fejsbuk stranica „Užice sa Jevtićima“ gde se svako ko želi može priključiti akciji.

You may also like...