Užice u vreme vanrednog stanja (VIDEO)

UŽICE – I pre proglašenja vanrednog stanja u Srbiji, u Užicu su otkazane pozorišne predstave, bioskopske projekcije i organizovane posete biblioteci. Sportske utakmice igrane su bez publike. Danas je održana i prva sednica gradskog štaba za vanredne situacije na kojoj je rečeno da na teritoriji Zlatiborskog okruga i u Užicu nema zaraženih korona virusom.

Već od sutra u Užicu će biti organizovan obilazak starijih sugrađana, kojima se ne preporučuje izlazak na ulicu. U timovima će biti volonteri CK, Centra za socijalni rad, ali i svi drugi koji mogu da pomognu na ovaj način.

„Građani će dobiti sve potrebne informacije i telefone na koje treba da se jave i kažu koja im vrsta pomoći treba, ali i za sve druge usluge“, pojasnio je užički gradonačelnik Tihomir Petković.

Odlukom veća biće regulisan i rad ugostiteljskih objekata, javnih ustanova i preduzeća u gradu, ali tako da se ne ugoržava njihova osnovna delatnost. Biće redukovan i javni prevoz i rad bazena. Iz ZZJZ Užice ističu da je, zbog zatvaranja graničnih prelaza, povećan broj vozača koji bivaju vraćeni sa granice i oni moraju u samoizolaciju.

„Svi oni koji dolaze iz inostranstva moraju ići u izolaciju. Ovo je molba, ali i preporuka jer oni na taj način štite i svoje i zdravlje svih nas“, objasnila je Vlatka Stevanović, direktorka ZZJZ Užice koja je dodala da će od sutra građanima biti na raspolaganju četiri telefonska broja Zavoda na koje mogu dobiti sve informacije o korona virusu.

U užičkim apotekama nema dovoljno maski ni dezinfekcionih sredstava i oni bi trebalo da stignu u toku dana. Iz apotekarske ustanove ističu da se građani moraju ponašati odgovorno i kupovati samo onoliko sredstava koliko je neophodno.

„RFZO i Ministarstvo zdravlja će uskoro proslediti zaštitne maske svim apotekama. Ja ne znam koliko će tačno stići u Užice, ali će biti dovoljno. Sa dezinficijensima je stanje malo bolje i već danas su dopremljene određene količine „, rekao je Radojica Nišavić, direktor Ustanove Apoteka Užice.

Na sednici je rečeno da nema mesta za paniku, ali da je oprez neophodan. Iako se apeluje na sugrađane da ne gomilaju zalihe hrane, u užičkim prodavnicama rafovi sa voćem, toalet papirom, ali i osnovnim životnim namirnicama danas su bili poluprazni, ali je tržišna inspekcija odmah izašla na teren kako bi se obezbedilo redovno snabdevanje namirnica.

You may also like...