Užice u problemu zbog kašnjenja sa izgradnjom postrojenja u Gorjanima

UŽICE-Ukoliko Evropska unija ne odobri gradu Užicu produženje roka za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Gorjanima,grad će morati da plaća penale i u pitanje će biti dovedena realizacija projekta vrednog 15 miliona evra,izjavio je gradonačelnik Užica Tihomir Petković novinarima posle današnjeg sastanka sa predstavnicima meštana Gorjana i Krvavaca koji se protive gradnji postrojenja na ovoj lokaciji.

 

 “Užice ima rok do 1.jula da reši većinu imovinsko-pravnih pitanja ,a mi smo od 20 imanja eksproprisali samo 8 do sada.Jasno je da postrojenje ,čija gradnja još nije ni počela,ne možemo završiti do kraja 2016.godine i ukoliko nam se ne odobri produženje roka za još godinu dana ,bićemo u velikom problemu”,istakao je Petković.

Ovaj projekta realizuje se u okviru Programa vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda u Srbiji ,koji finansira Evropska unija sa 14,8 miliona evra  i Nemačka razvojna banka KFW  sa 46 miliona evra kredita po niskoj kamatnoj stopi od dva odsto.Ugovor je uz posredstvo Vlade Srbije potpisan u junu prošle godine.

“Potpisivanjem ugovora obaveze je preuzeo grad Užice ,kao i Vlada Republike Srbije.Zbog toga će grad Užice tražiti hitne sastanke sa predstavnicima ministarstva,EU i Nemačke razvojne banke kako bi dobili predlog rešenja kako da rešimo probleme koji su nastali u realizaciji ovog projekta”,ističe Petković.

Na današnjem sastanku predstavnici meštana sela Gorjani i Krvavci obavestili su gradonačelnika da se i dalje protive izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda na lokaciji u Gorjanima,zbog ekološke bezbednosti i traže da grad odredi drugu lokaciju u Požegi ili Arilju.

“Za obezbeđivanje druge lokacije potrebno je najmanje godinu dana i u ovom trenutku je to nerealan zahtev ,kada se već kasni sa realizacijom projekta.Studija o proceni uticaja postrojenja na životnu sredinu mogla bi brzo da bude završena ,da meštani ovih sela ne ometaju i zabranjuju završetak započetih analiza “,poručio je Petković.

Prostornim planom još iz 1984.godine predviđeno je da se postrojenje pravi u Gorjanima.

Meštanin Živan Radovanović istakao je na današnjem sastanku da su meštani Gorjana još od 1992.godine upućivali peticije protiv toga lokalnoj samoupravi,ali da taj problem do danas nije rešen.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.