Užice u konkurenciji za srpsku prestonicu kulture za 2024. godinu

UŽICE – Koji će grad ili opština u Srbiji poneti titulu Prestonica kulture Srbije 2024. godine, znaće se uskoro. Kako je za ovu prestižnu titulu konkurisalo i Užice, juče je održan sastanak Komisije za pripremu realizacije i sprovođenje programa “Prestonica kulture Srbije” sa predstavnicima grada.

Grad Užice kao administrativni, obrazovni i zdravstveni centar Zlatiborskog okruga sa svojim bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, tradicionalnim i prepoznatljivim festivalima („JPF Bez prevoda”, “Licidersko srce”,”Žestival”, “Trofej Radomir Antić”, “Suva igla”, “Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa”) i mnogim drugim kulturnim, umetničkim i turističkim sadržajima, zaslužuje da bude deo ovog programa ministarstva, istakli su predstavnici grada Užica. Oni su tokom sastanka prezentovali i konkretne projekte koji se odnose na osnivanje Muzeja keramike, rekonstrukciju velike sale u „Gradskom kulturnom centru“ i osnivanje „Dečijeg kulturnog centra“.

Nakon sastanka održanog u „Narodnom muzeju Užice“ članovi Komisije ministarstva zajedno sa predstavnicima Projektnog tima grada Užica obišli su lokacije gde su predviđeni projekti infrastrukturnih investicija, kao i hidrocentralu „Pod gradom“ i neolitsko naselje „StaPark“.

Cilj ovog programa jeste podrška lokalnim samoupravama radi razvoja infrastrukture i kulturnih kapaciteta, podizanje kvaliteta kulturnog života, pokretanje kulturnog, umetničkog i turističkog razvoja kroz postojeće i nove umetničke programe, oživljavanje postojećih, ali i pokretanje novih institucija kulture.

(izvor: grad Užice)

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.