Užice u Drinskoj banovini

UŽICE – U Jokanovića kući otvorena je izložba povodom 75 godina rada Narodnog muzeja Užice u Drinskoj banovini (1929-1941) koja govori o kulturno-prosvetnim i ekonomskim vezama Užica i Sarajeva kao centra Drinske banovine. Autori Izložbe koju Užičani mogu videti do 12. avgusta su Stanojka Milivojević i Nemanja Obradović.

Izložbu je otvorio istoričar Predrag Marković koji je rekao da su veze dva grada Užica i Sarajeva koja i geografski liče, pokidane u nesrećnim devedesetim godinama i da je stvaranje banovina od strane kralja Aleksandra 1929. godine predstavljao pokušaj brisanja nacionalnih granica.

Drinska banovina
Foto: Infoera

„Banovine su namerno napravljene kao administrativne  jedinice sa mešovitim stanovništvom kako bi u budućnosti kao privredne i saobraćajne celine prevazišle nacionalne granice. Drinska banovina je tako napravljena da obuhvati tri vere u kojima bi solidanost stanovništva prevazilazila nacionalno. Razlika između banovina i republika jeste što su republike nacionalne države dok su banovine više ličile na modernu koncepciju zajednice“, dodao je Marković.

O ideji zajedništva na izložbi svedoči i sokolska zastava, simbol sokolskog pokreta koji je bio jugoslovenski pokret, jer je organizacija sokola bila političko-sportska organizacija koja je imala za cilj razvijanje duha zajedništva kroz sport. Marković je dodao da je izložba u Jokanovića kući verovatno prva na ovim prostorima koja pruža važno svedočanstva o vremenu zajedništva ili pokušajima zajedništva kome su zadata dva snažna udarca – Drugi svetski rat i ratovi devedesetih.

Drinska banovina
Foto: Infoera

„Koliko god neko  misli da su naša braća naši neprijatelji, mi smo naši i to je naše nasleđe“,  rekao je Marković i poručio da je izložba u Užicu veoma važna za obnavljanje zajedničkog kulturnog prostora.

Direktorka Narodnog muzeja Slavica Stefanović izrazila je očekivanje da će izložba “Užice u Drinskoj banovini” koja svedoči o bliskim vezama Užica i Sarajeva do kraja godine biti održana u Sarajevu.

„Cilj izložbe je uspostavljanje pokidanih veza i prekogranične saradnje sa institucijama kulture iz Bosne i Hercegovine. Kulturna saradnja uspostavlja se posle više decenija zahvaljujući istraživanju koje su naše kolege sprovele u Arhivu BiH, Muzeju Sarajeva, Istorijskom arhivu Sarajeva, Muzeju književnosti i pozorišne umetnosti BiH“, naglasila je Stefanović govoreći o projektu koje je podržalo republičko Ministarstvo kulture.

Drinska banovina je bila jedna od devet banovina Kraljevine Jugoslavije koja je zauzimala centralni i najpovoljniji položaj sa Sarajevom kao administrativnim, privrednim i kulturnim centrom, nastala je ukazom kralja Aleksandra  3. oktobra 1929. godine.

Izvor i foto: Infoera, autor: Žanka Erić

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.