Užice se vraća na vodosnabdevanje sa akumulacije Vrutci (VIDEO)

UŽICE-Posle pet godina večeras će se po prvi put u rekonstruisanu Fabriku vode u Užicu pustiti voda sa akumulacije Vrutci,koja svih ovih godina nije korišćena zbog pojave algi.Ta voda se neće odmah koristiti za vodosnabdevanje,već će se biti prerađena u  novom tehnološkom postupku  u fabric I nakon toga biti poslana na analizu.Ukoliko analize pokažu da je voda ispravna ,počeće se sa njenom distribucijom u sistem vodosnabdevanja Užica,izjavio je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

“Rezultati analize vode sa Vrutaka biće gotovi za 10 dana I ukoliko budu dobri,a nadamo se da hoće jer su se alge povukle iz akumulacije,narednih 10 dana pustićemo tu vodu u sistem kao tehničku I dok ne stigne I naredna analiza 50.000 Užicana snabdevaće se pijaćom vodom iz cistern”,naglasio je Petković.

Član Gradskog veća Dragoljub Kostić izjavio je da je grad Užice dobio  savremeno, stabilno i pouzdano postrojenje sa novim tehnološkim linijama koje su u potpunosti spremne da prerade vodu iz akumulacije Vrutci.

“Rekonstrukcijom Fabrike vode urađena su dva nova objekta za prečišćavanje vode.Pored ozonizacije urađeno je I 8 filtera sa aktivnim ugljem ,ukupnog kapaciteta 400 litara vode u sekundi,koji imaju jaku moć apsorbcije I za sebe vezuju organska,neorganska jedinjenja I mikrocistine”,naglasio je Kostić.

Direktor užičkog vodovoda Duško Ljujić napominje da posebno ohrabruje  činjenica da su ispitivanja kvaliteta vode u akumulaciji Vrutci koje je u 4  ciklusa sprovela Republička agencija za zaštitu životne sredine u drugoj polovini 2018. godine, pokazala odlične rezultate sa neznatnom koncentracijom algi u akumulaciji koje ni u jednom slučaju ne mogu ugroziti kvalitet vode za piće.

“Ovi rezultati potvrđeni su detaljnom  analizom sirove vode iz akumulacije Vrutci koju je 17. januara 2019. godine uzorkovao Zavod za javno zdravlje iz Užica.I ja odgovorno tvrdim das u Užičani svih 5 godina pili vodu izuzetno dobrog kvaliteta sa alternativnog izvorišta Sušička vrela  I da će tako biti I ubuduće”,istakao je Ljujić.

Konačan prelazak na kontinuirano snabdevanje građana i privrede zdravom pijaćom vodom iz akumulacije Vrutci, uz poštovanje svih zakonskih procedura, realizovaće se između 20. i 25. februara 2019. godine.

Za ovaj projekat Vlada RS posredstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture investirala je 650 miliona dinara, grad Užice 80 miliona dinara i JKP “Vodovod“ 50 miliona dinara.

You may also like...