Užice proslavilo Dan grada (video)

UŽICE-Grad Užice je  svečanom sednicom obeležilo 685 godišnjicu od prvog pomena u dubrovačkim spisima 9.oktobra 1329.godine u kojima se spominje trgovac Sklavko iz Užica.

 

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković počeo je svoje obraćanje rečima da bi se danas i Sklavko umorio kada bi putem ili prugom krenuo od Beograda ka Užicu,jer je ,kako je rekao,situacija što se tiče povezanosti sa glavnim gradom odavno frustrirajuća.

“Bez koridora 11 nema ni razvoja Užica ni zapadne Srbije ,koja bi po svojim potencijalima morala da bude jedan od motora razvoja države.Bez autoputa nema ni investitora,zato on za nas nema alternativu.Premijer Aleksandar Vučić je obećao završetak autoputa 2017.godine i mi mu verujemo”,rekao je Petković.

On je podsetio na problem zdrave pijaće vode sa kojim je Užice bilo suočeno i zahvalio Vladi i Vojsci Srbije na izgradnji alternativnog vodovoda sa Sušičkih vrela i naglasio da je to samo privremeno rešeće .

“Neophodna je sanacija akumulacije Vrutci,jer je pijaća voda za užičane pitanje opstanka i ona mora ponovo biti užički brend”,istakao je gradonačelnik Petković.

Svečanoj sednici su pored brojnih zvanica i predstavnika zbratimljenih gradova,prisustvovali i ministar pravde Nikola Selaković,načelnik Graneralštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i ambasador Tunisa u Srbiji Majid Hamlaoui.

Ministar Nikola Selaković govoreći na svečanoj sednici naglasio je da će Vlada Srbiji pomoći u rešavanju problema sa vodosnabdevanjem pijaćom vodom.

“Vlada Srbije će trajno rešiti problem sa vodosnabdevanjem u Užicu čistom pijaćom vodom izgradnjom nove fabrike vode,ali je rešenje svih problema promena naših loših navika i nemara”,poručio je Selaković ,koji je i sam rođeni Užičanin.

 Na večerašnjoj svečanoj sednici povodom Dana grada dodeljene su zahvalnice za nesebičnu pomoć i angažovanje u snabdevanju pijaćom vodom građana Užica za vreme vanredne situacije 2.brigadi  Vojske Srbije,opštini Čajetina,gradu Čačku,opštini Višegrad i MUP Policijskoj upravi Užice.

Za zasluge u rešavanju problema sa vodosnabdevanjem pijaćom vodom povelje grada Užica uručene su načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Ljubiši Dikoviću i preduzeću Jedinstvo iz Sevojna,koje je učestvovalo u izgradnju vodovoda sa Sušičkih vrela.

Povelje grada Užica uručene su i kompozitoru Žarku Peroviću i profesoru Dragoljubu Zoriću za zasluge i dela koja doprinose ukupnom razvoju grada Užica.

Dobitnici plakete grada Užica ove godine su Zoran Milovanović za posvećenost humanitarnom radu,Dom za decu i omladinu Petar Radovanović,koji zbrinjava decu bez roditeljskog staranja ,Blažo Čubrilo,za dugogodišnji rad u oblasti obrazovanja i kulturni radnik iz Ribaševine Momčilo Lučić.

Nagrade grada Užica dobili su Udruženje građana Ere,redakcija lista Vesti i Danilo Stanojević.

ZooM

 

 

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.