Užice proslavilo Dan grada (VIDEO)

UŽICE- Svečanom sednicom Skupštine grada Užice  je danas obeležilo  Dan grada  9. oktobar. Na sednici su  dodeljene nagrade i priznanja najzaslužnijim pojedinicima i organizacijama.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je istakao da je ovogodišnja proslava u znaku znamenitih Užičana, koji se pamte po dobrim delima i onih koji  u današnje vreme  svojim radom menjaju život ovog grada.

“Ugledajući se na njih vreme je da se svi menjamo i da menjamo odnos prema svom gradu,da se okupimo oko ideja koje će ga učiniti boljim.Užice može da se menja samo ako smo mi spremni da ga podržimo i oplemenimo”,istakao je Petković.

On je Užičanima čestitao Dan grada Gandijevskom porukom da budu promena koju žele u svetu i u svom gradu i pozvao ih da ne zaborave da je uvek pravo vreme da nešto učine za svoj grad i svoj narod.

U ime Vlade Republike Srbije na svečanoj sednici Skupštine grada prisustvovao je ministar prosvete Mladen Šarčević,koji je istakao da je Užice uvek prednjačilo po mnogo čemu,pa i u oblasti prosvete.

“Kada je počelo dualno obrazovanje Užice je bilo prvo,među prvima u reformi gimnazija,dobijanju Akademije strukovnih studija.Užice će biti i prvi grad u Srbiji  koji će u potpunosti ući u primenu modela jednosmenske nastave i celodnevnog prisustva dece u školi.Zajedno sa Vladom Republike Srbije rađeni su brojni projekti u koje je poslednjih godina uloženo 300 miliona dinara,od čega najviše na unapređenje učeničkog standarda”,istakao je Šarčević.

Na svečanoj sednici dodeljene su  povelje grada Užica, najveće priznanje koje se dodeljuju za zasluge i dela koja doprinose ukupnom razvoju grada, arheologu  Marku Popoviću, prof. dr Danica Grujičić  i  generalnom sekretaru predsednika Republike Srbije Nikoli  Selakoviću.

Selaković je podsetio da u starom srpskom jeziku glagol povelevati znači naređivati,a kada su vladari donosili povelju oni su naređivali.

“Ovaj put povelju je donelo Užice i ono nam je naredilo da i dalje nastavimo da mu pomažemo,da radimo za njega,da budemo čuvari erskog duha i gde god živeli da se u ovaj grad vraćamo”,rekao je Selaković.

Plakete grada dodeljene su Osnovnoj školi za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju “Miodrag V. Matić”,Društvu srpskih domaćina,Milošu Poznanoviću,Miljki Pilčević,preduzeću Divi i Miljku Markoviću.

Za izuzetne rezultate nagrade grada Užica dodeljene su Igoru Topaloviću,Dragici Ojdanić,Ani Krivokući,Veljku Mijuškoviću,Goranu Bojoviću,Maji Aleksić i Slađani Mirković.

U znak sećanja na 9. oktobar 1329.godine , kada je u dubrovačkim spisima ime grada na Đetinji prvi put pomenuto,on se slavi kao Dan grada .

You may also like...