Užice okićeno zastavicama za Dan državnosti (VIDEO)

UŽICE – Povodom obeležavanja Dana državnosti Užice je danas okićeno sa 50 zastavica republike Srbije, a na svim državnim institucijama su obnovljene ili postavljene nove zastave.

„Procenili smo da Dan državnosti do sada nije imao svečane elemente i da naši sugrađani nisu imali istinski osećaj obeležavanja ovog dana. Vrlo je važno da imamo autentična obeležja države Srbije koja na ponos treba da stoje na svim državnim objektima“, rekao je zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić.

Inicijativa kićenja zastavama potekla je od društva Istoričara Užica u nadi da obeležavanje Dana državnosti  neće kao do sada biti samo na Oplencu ili u Beogradu.

„Kod građana Užica, ali i cele Srbije veoma malo je razvijen kult zastave za razliku od drugih naroda, upravo i ova akcija kićenja u nadi da će se on razviti u Užicu i preneti na ostale gradove“, rekao je predsednik Društva istoričara Užica Nemanja Spalović.

Nešić je najavio i da će do oktobra, kada se proslavalja Dan grada Užica, pored državnih biti postavljene zastave grada Užica, kao i da se pokušava napraviti model jarbola na Starom gradu na kome će se zavioriti ove dve zastave.

„Na inicijativu ministra kulture pokušavamo da za sada statički napravimo jarbol. To bi bilo upečatljivo, a uzimajući u obzir milione ljudi koji prođu pored Užica, to bi bio veliki podstrek razvoju kulta zastave“, istakao je Nešić.

Inače, u sklopu obeležavanja Dana državnosti u sredu, 14. februara od 11 do 14 časova na Gradskom trgu Druga brigada kopnene vojske Srbije izvešće taktičko tehnički zbor na kom će biti prikazana oklopna vozila tipa „M-77 Oganj“ kao i set kolektivnog i pešadijskog naoružanja.

U 18 časova u Gradskoj kući biće održana Svečana akademija na kojoj će učestvovati hor „Zlatiborska vila“, hor užičke gimnazije, etno grupa „Đurđevak“, etno udruženje „Zavičaj“ iz Zlakuse, đaci muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“ i studenti Učiteljskog fakulteta.

Dan državnosti Srbije obeležava se 15. i 16. februara u znak sećanja na Prvi srpski ustanak 1804. godine i na prvi moderni ustav kneževine Srbije, Sretenjski ustav iz 1835. godine.

You may also like...