Užice domaćin „Malom Joakimu“ (VIDEO)

UŽICE – Užice će od 15. do 22. oktobra biti domaćin 11. Festivala pozorišta za decu „Mali Joakim“ na kome će u takmičarskom programu učestovati sedam predstava pozorišta koja sačinjavaju Zajednicu profesionalnih pozorišta Srbije.

Festival će otvoriti „Domojed“ Plus Teatra iz Lazarevca po tekstu Nataše ilić, a u režiji Aleksandra Trmčića, dok će drugog festivalskog dana Šabačko pozoritšte i Centar za kulturu Valjevo izvesti „Nesrećnu Kafinu“ nastalu po motivima smešno žalosne igre Jovana Jovanovića Zmaja, u režiji Nebojše Savića.

Na repertoaru su i Hans Kristijan Andersenovo „Cveće male ide“ u produkciji Pozorišta lutaka iz Niša i režiji Marije Krstić, kao i Viktor Igoov „Zvonar Bogorodičini crkve u Parizu“ u izvedbi Kruševačkog pozorišta, a u režiji Zorana Lozančića.

Užička deca imaće priliku da vide „Plavog zeca“ Narodnog pozorišta iz Pirota nastalog po tekstu Nataše Ilić i u režiji Davida Alića i „Trnovu Ružicu“ koju će po tekstu Ljubivoja Ršumovića i u režiji Miloša Milovanovića izvesti Pozorište za decu iz Kragujevca. Za jednu od nagrada takmičiće se i Regionalno pozorište Novi Pazar sa predstavom „Zbrka oko vuka“ nastaloj po tekstu Radoslava Pavelkića i u režiji Miodraga Dimulovića.

„Pozorište treba da prati promene i da se u radu na predstavama donese nešto novo, a to je bio moj osnovni kriterijum za selekciju. Sve predstave su u nekom od svojih segmenata napravile iskorak, možda ne preveliki, neki su napravili hrabriji, neki manje hrabar, ali će sve biti osveženje za decu, a i za roditelje“, rekao je selektor festivala, pozorišni i radijski reditelj Boris Todorović.

Direktor Narodnog pozorišta Užice Zoran Stamatović ocenio je da je dolazak „Malog Joakima“ po prvi put u Užice vrlo značajno za permanentni razvoj odnosa  mladih ljudi prema pozorištu, pre svega djaka, ali ujedno i školskih institucija.

„U toj interakciji mi pokušavamo da prilagodimo svoje programe i svoj razvoj činjenici da se vreme menja, da 21. vek postavlja drugačije standarde, da deca brže od nas razmišljaju i više od nas znaju o tehnologijama koje dolaze. Pokušavamo da ono što jesu vrednosti podržimo, a ono što nisu da pomerimo u stranu i da zajedno nađemo način kako da ovo društvo bude naprednije i bolje, a pozorište ostane brana svakom primitivizmu i divljaštvu, a kultura i obrazovanje to, pre svega, jesu“, rekao je Stamatović.

On je podsetio da je Narodno pozorište u Užicu jedno od inicijatora osnivanja festivala „Mali Joakim“ i da sa 57 nagrada deli prvo mesto sa Pozorištem lutaka u Nišu po broju nagrada osvojenim na tom festivalu.

Ministarstvo kulture i grad Užice izdvojili su po 500 hiljada dinara za festival koji će, kako poručuju iz NP Užice, biti prilika da i najmađi Užičani uz najbolje predstave provedu dane posvećene proslavi Dana grada Užica.

Pojedinačne cene karata su 300 dinara, a organizovane za škole i vrtiće 150 dinara.

„Jako se radujem što je naš grad domaćin ovog prestižnog festivala, posebno što je to profesionalni festival, a ide u prilog godišnjim planovima rada svih osnovnih škola koji saradjuju sa pozorištem. Vrlo je dobro što će naši učenici, s obzirom na uzrast, moći da pogledaju odgovarajuće predstave“, rekla je Stanimirka Smiljanič Raonić, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola grada Užica.

Poslednjeg festivalskog dana u čast nagrađenih biće prikazana predstava domaćina, Narodnog pozoritiša Užice „U cara Trojana kozje uši“.

You may also like...