Užice domaćin Evropskog kupa u raftingu (VIDEO)

UŽICE – Na Đetinji se po prvi put održava Evropski kup u raftingu, takmičenje koje se boduje i za Prvenstvo Srbije. Učestvuje oko 20 posada iz nekoliko zemalja, uglavnom iz regiona Balkanskog poluostrva.

Bez obzira na prethodno iskustvo, zajedničko za sve takmičare je to da su bili po prvi put u prilici da se oprobaju na ovoj reci. Među brojnijima su bile ekipe iz Italije.

„Počeo sam da se bavim ovim pre oko pet godina, kao vodič, a nedavno sam postao i takmičar. Po prvi put sam u Srbiji. Reka deluje zanimljivo, verujem da će se nivo vode još podići. Inače, ova reka je hladna, ali ni blizu kao Dora Baltea, na kojoj splavarim u Italiji“, kaže Sabino Seka, koji dolazi iz zapadnog dela Apenina.

Sabinova zemljakinja Frančeska, kao i većina njihove posade, nije do sada učestvovala na takmičenjima u Srbiji.

„Prvi put sam u Srbiji. Iako smo stigli neposredno pred takmičenje, bili smo u prilici da ispitamo donji tok reke. Nemam prevelika očekivanja, jer sam debitant, ali želim da upoznam još jednu reku i steknem novo iskustvo. Dolazim sa severa Italije i splavarim na reci Noče“, ističe Frančeska Leonardi.

Sa druge strane, nekima od učesnika ova disciplina nije primarna, ali su se i pored toga odlučili da se oprobaju na Đetinji.

„Došli smo da se orpobamo, jer smo dobri veslači. Nije nam ovo primarna disciplina, možda nam je spust jedan od aduta, ali videćemo“, kaže Anđelija Ristivojević beogradskog Beodragonsa,

Rafting na Đetinji
Foto: ZooMUE

Ovo takmičenje provbitno je bilo planirano za prethodnu godinu, ali ga je odložila nepovoljna hidrološka situacija. Organizatori smatraju da Đetinja ima veliki potencijal za ovu vrstu sporta, jer je njen kanjon, kako kažu, jedan od najlepših u Srbiji.

„Možemo ovde napraviti ozbilju priču, ne možda kao na Tari, ali ovaj kanjon je divan. Ko po prvi put prođe kroz njega sigurno će doći ponovo“, kaže Boris Purjakov,

„Prirodne lepote kanjona Đetinje su nesumnjive. Zato se nadamo ne samo da će ovo takmičenje postati tradicija, već i da ćemo ubuduće uvrstiti rafting Đetinjom i u turističku ponudu grada“, kaže Dragiša Kuzmanović iz Sportskog saveza Užica.

Na ovom takmičenju nastupile su i tri para rafting posade, iz Srbije, Bugarske i Italije.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.