Užice dobilo sredstva za nabavku minibusa namenjenog prevozu seoskog stanovništva (VIDEO)

UŽICE – Grad Užice dobio je od Ministarstva za brigu o selu bespovratna sredstva namenjena kupovini minibusa za potrebe prevoza stanovništva u seoskim mesnim zajednicama. Za ovu namenu u republičkom budžetu opredeljeno je 120 miliona dinara za sve prijavljene opštine i gradove, a konkursom je definisano da se dobijeno vozilo može koristiti samo u svrhu prevoza stanovništva iz jednog sela u drugo, odn. iz seoske mesne zajednice u opštinsko ili gradsko sedište.

Na konkurs se, prema podacima, prijavila 81 jedinica lokalne samouprave, a planirana su sredstva za 18 vozila. Postoji verovatnoća da se dodatna sredstva u ovu svrhu opredele rebalansom budžeta.

Gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević, naglašava da je dobijeno 5,6 miliona dinara, a da će grad uložiti još 1,4 miliona u svrhu nabavke minibusa.

„Zahvaljujem se Ministarstvu za brigu o selu na konstantnoj podršci našem gradu; podsetiću na podršku za organizaciju Miholjskih susreta, kao i na dobijanje bespovratnih sredstava za kupovinu kuće na selu. Jedino zajedničkim snagama države i lokalnih samouprava možemo doprineti razvoju sela, ne samo kroz ovakve vidove pomoći, već i kroz izgradnju neophodne putne infrastrukture i ostalih pratećih sadržaja“, rekla je gradonačelnica.

Dekan Saobraćajnog fakulteta, Nebojša Bojović, kaže da je adekvatan protok roba, usluga i ljudi neophodan kako bi se život odvijao prema uobičajenim normama.

„Mislim da je ovo pionirski pokušaj da se uspostavi mehanizam komunikacije sa lokalnim samoupravama, kakav postoji u razvijenim zemljama. Nije lako rangirati u uslovima kada raspolažete sa malo resursa, a okruženje je komplikovano. Teško je doneti odluku, ali mislim da su doneta rešenja sjajna i prema kriterijumima. Verujem da će ovih sredstava biti i naredne godine i tada će biti korišćena ista metodologija“, izjavio je Bojović.

Ministar Krkobabić ističe da će ova akcija imati smisao samo ukoliko se o nabavljenim vozilima bude vodilo računa napravi način.

„Ukupno 13 opština od ovih 18 spada u deo Srbije koji je skoro devastiran. Vozila su vrednosti do sedam miliona dinara, to su minibusevi sa do 21 sedištem. Na nama je bilo da uplatimo sredstva, a na čelnicima lokalnih samouprava je da adekvatno gazduju tim vozilima. Na posletku, treba pitati i stanovnike sela da li će biti zadovoljni ovim rešenjem, da li će im to pomoći da dođu u grad na lečenje ili đacima da treniraju ili uče“, rekao je ministar.

Veruje se da će se ovom akcijom rešiti problem prevoza u više od 450 sela širom zemlje, a procenjuje se da će usluge prevoza sedmično koristiti oko 20 hiljada putnika.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.