Užice dobilo sredstva za nabavku minibusa namenjenog prevozu seoskog stanovništva (VIDEO)

UŽICE – Grad Užice dobio je od Ministarstva za brigu o selu bespovratna sredstva namenjena kupovini minibusa za potrebe prevoza stanovništva u seoskim mesnim zajednicama. Za ovu namenu u republičkom budžetu opredeljeno je 120 miliona dinara za sve prijavljene opštine i gradove, a konkursom je definisano da se dobijeno vozilo može koristiti samo u svrhu prevoza stanovništva iz jednog sela u drugo, odn. iz seoske mesne zajednice u opštinsko ili gradsko sedište.

Na konkurs se, prema podacima, prijavila 81 jedinica lokalne samouprave, a planirana su sredstva za 18 vozila. Postoji verovatnoća da se dodatna sredstva u ovu svrhu opredele rebalansom budžeta.

Gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević, naglašava da je dobijeno 5,6 miliona dinara, a da će grad uložiti još 1,4 miliona u svrhu nabavke minibusa.

„Zahvaljujem se Ministarstvu za brigu o selu na konstantnoj podršci našem gradu; podsetiću na podršku za organizaciju Miholjskih susreta, kao i na dobijanje bespovratnih sredstava za kupovinu kuće na selu. Jedino zajedničkim snagama države i lokalnih samouprava možemo doprineti razvoju sela, ne samo kroz ovakve vidove pomoći, već i kroz izgradnju neophodne putne infrastrukture i ostalih pratećih sadržaja“, rekla je gradonačelnica.

Dekan Saobraćajnog fakulteta, Nebojša Bojović, kaže da je adekvatan protok roba, usluga i ljudi neophodan kako bi se život odvijao prema uobičajenim normama.

„Mislim da je ovo pionirski pokušaj da se uspostavi mehanizam komunikacije sa lokalnim samoupravama, kakav postoji u razvijenim zemljama. Nije lako rangirati u uslovima kada raspolažete sa malo resursa, a okruženje je komplikovano. Teško je doneti odluku, ali mislim da su doneta rešenja sjajna i prema kriterijumima. Verujem da će ovih sredstava biti i naredne godine i tada će biti korišćena ista metodologija“, izjavio je Bojović.

Ministar Krkobabić ističe da će ova akcija imati smisao samo ukoliko se o nabavljenim vozilima bude vodilo računa napravi način.

„Ukupno 13 opština od ovih 18 spada u deo Srbije koji je skoro devastiran. Vozila su vrednosti do sedam miliona dinara, to su minibusevi sa do 21 sedištem. Na nama je bilo da uplatimo sredstva, a na čelnicima lokalnih samouprava je da adekvatno gazduju tim vozilima. Na posletku, treba pitati i stanovnike sela da li će biti zadovoljni ovim rešenjem, da li će im to pomoći da dođu u grad na lečenje ili đacima da treniraju ili uče“, rekao je ministar.

Veruje se da će se ovom akcijom rešiti problem prevoza u više od 450 sela širom zemlje, a procenjuje se da će usluge prevoza sedmično koristiti oko 20 hiljada putnika.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.