Užice dobilo Akademiju strukovnih studija Zapadna Srbija (VIDEO)

UŽICE-Vlada Republike Srbije u sklopu reforme visokog obrazovanja formirala je Akademiju strukovnih studija Zapadna Srbija sa sedištem u Užicu.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković izjavio je da je Akademija formirana od bivših visokih škola strukovnih studija u Užicu i Valjevu i da je njeno formiranje potvrda da u poslednjih nekoliko godina Užice uz pomoć Vlade uspeva da potvrdi regionalni značaj kao sedište Zapadne Srbije.

„Ovo je važan dan za razvoj visokog obrazovanja u Užicu,zato što će ova Akademija zajedno sa Pedagoškim fakultetom biti centar razvoja visokog obrazovanja u našem gradu i preduslov da mladi ostaju da uče,rade i žive u svom gradu“ ,naglasio je Petković.

Petković je istakao da sledi akreditacija zajedničkih obrazovnih programa ove Akademije i Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada za strukovne i master studije.

Potpredsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Branislav Jeremić naveo je da u Srbiji trenutno ima 47 visokih škola strukovnih studija i da će se od njih formirati 14 Akademija .

„Formiranjem akademija u Kikindi,Pirotu,Užicu i Šapcu smanjiće se i migracije ka razvijenim centrima Srbije.Mladi će imati priliku da u svojim gradovima uče ,a kasnije i rade u start up kompanijama “ ,naglasio je Jeremić.

Danas je u Užicu održana konstitutivna sednica na kojoj je formiran privremeni Savet strukovnih studija Zapadna Srbija za čijeg predsednika je izabrana Jelena Raković Radivojević.Donet je Pravilnik o radu i formirana komisija koja treba da donese Statut.

Član Saveta profesor Miomir Milinković potvrdio je da je ovo važan dan za Užice na putu do budućeg Univerziteta.

Akademija će biti smeštena u prostoru bivše kasarne u Krčagovu i po najavi nadležnih ,počeće sa radom naredne školske godine.

You may also like...