Užice dobija odeljenje sportske gimnazije i sportsku halu u Krčagovu do kraja godine (VIDEO)

UŽICE –Užice je jedan od  sedam gradova u Srbiji ,koji će u septembru dobiti odeljenje sportske gimnazije u okviru reforme gimnazija u Srbiji ,najavili su ministar prosvete Mladen Šarčević  i ministar  sporta Vanja Udovičić koji su danas boravili u Užicu promovišući jedan novi koncept obrazovanja sportista.

“Ranije su sportske gimnazije radile po program opšte gimnazije i koristile su uglavnom za opravdavanje časova sportistima,dok prave nadoknade učenja nije bilo.Mi sada ovom reformom šaljemo jasnu poruku da sport i učenje mogu i moraju zajedno.Specijalizovana gimnazija vodi sportiste do državne mature  i moći će da upišu bilo koji  fakultet”,rekao je ministar Šarčević.

Šarčević je naveo i  da će odeljenja sportske gimnazije ,koja će upisivati 20 učenika,biti formirana i u gimnazijama u Novom Sadu,Subotici,Sremskoj Mitrovici,Nišu,Novom Pazaru,pored Beograda.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić naglasio je da je otvaranje sportskih odeljenja u gimnazijama deo zajedničkog rada ovog i ministarstva prosvete.

“Sportistima škola i obrazovanje moraju pored sporta biti na prvom mestu.Novi program usmereni su na njihovo usavršavanje van sportskih terena i to je taj novi koncept obrazovanja sportista”,naglasio je Udovičić.

Ministar prosvete ,tokom obilaska Užičke gimnazije,naveo je da su  reformom pored sportskog,predviđena u odeljenja za nadarene učenike za geografiju i društvene nauke,za nadarene za scenske,audio-vizuelne umetnosti kao i program zvani međunarodna matura.

“To je vrh što se tiče gimnazijskog obrazovanja u svetu i obuhvata 3 i 4 razred gimnazije,gde se ocene podižu za dva nivoa na 6 i 7.Sa ovim programom deca dobijaju ulaznicu za najprestižnije stipendije u Srbiji i svetu “,rekao je Šarčević.

Ministar prosvete je danas održao i aktiv sa direktorima škola Zlatiborskog okruga,posetio je osnovnu školu Slobodan Sekulić,kao i Akademiju strukovnih studija.

Ministar sporta Vanja Udovičić tokom boravka u Užicu prisustvovao je i treningu paraolimpijaca na Gradskom stadionu i obišao radove na izgradnji sportske hale u naselju Krčagovo.

“Rešavanje infrastrukturnih projekata je osnov das vi imaju jednake uslove za treniranje.Do kraja godine završićemo i sportsku halu u Krčagovu koja se sa prekidima gradi od 2010.godine i predstavljala je sinonim neuspeha.Ministarstvo sporta je ove godine uložilo u nastavak radova 601.000 evra ,a još 9,5 miliona dinara opredeljeno je za dva dečja igrališta u Užicu.Sva ta ulaganja rezultiraće ,nadamo se,još većem uključivanju mladih u sportske aktivnosti i doprineti boljim sportskim rezultatima”,naglasio je Udovičić.

You may also like...