Užice dobija arheološki park Staparska gradina (VIDEO)

UŽICE-U narednih 18 meseci u Užicu će se graditi replika neolitskog naselja Staparska gradina .Biće to drugi arheološki park u Srbiji ,a njegovu izgradnju EU je podržala sa 600.000 evra.

Grad Užice je u partnerstvu sa gradom Tuzlom dobio je sredstva od Delegacije Evropske unije u Srbiji za sprovođenje projekta „Novi život neolitskog nasljeđa u prepoznatim područjima od posebnog značaja – Neolife”.

Projekat,kako je izneto na današnjoj početnoj konferenciji u Užicu, podrazumeva izgradnju arheološkog parka iz doba neolita u kanjonu reke Đetinje u Užicu kao interpretacija užičkog neolitskog naselja Gradina.

“ Park će biti konstruisan na osnovu dostupne arhivske građe iz perioda arheoloških istraživanja lokaliteta staparska Gradina i po uzoru na savremene arheološke parkove u svetu koji su nezaobilazne turističke atrakcije, moderni centri za animaciju posetilaca i obrazovanje građana.Gradiće se od materijala koji su se koristili u to vreme I sam process nastajanja parka biće svojevrsna atrakcija” ,istakla je autorka idejnog rešenja Emilija Nikolić.

Ovim projektom,po rečima Nikolićeve, osim izgradnje replike neolitskog naselja koja uključuje sojenice, zemunice, neolitske peći, neolitsku kuhinju i radioničarski prostor, biće nabavljena i oprema za stalnu muzejsku postavku i uspostaviće se održiv sistem funkcionisanja naselja.

Realizacijom projektnih aktivnosti doprineće se ostvarenju specifičnog cilja projekta definisanog kao očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa gradova Užice i Tuzla kroz uspostavljanje i unapređenje održivog modela za interpretaciju kulturnog nasleđa putem umrežavanja i razmene iskustava između partnera u posmatranom području.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković naglasio je da će arheološki park ,zajedno sa Starim gradom predstavljati obogaćenu turističku ponudu koja će obezbediti znatno povećanje turističkog prometa u Užicu.

U svrhu održavanja i promovisanja jedinstvene turističke ponude koju je grad Tuzla razvio u okviru kompleksa Panonska jezera, sadržaji postojećeg arheološkog parka – neolitskog sojeničkog naselja Panonika i Geološkiog muzeja biće obnovljeni i unapređeni.

Projekat je urađen iz stručnu pomoć organizacije  Evropskih arheoloških muzeja .

“Nadamo se da će po realizaciji projekta I otvaranja arheološkog parka on postati redovan član EXARC-a “,rekla je predstavnica ove organizacije Milica Tapavički Ilić.

You may also like...