Užice članica Sporazuma o međuopštinskoj saradnji gradova i opština u slivu Zapadne Morave (VIDEO)


VRNJAČKA BANJA-Grad Užice je jedan od 18 gradova i opština sa područja sliva Zapadne Morave koji je član Sporazuma o međuopštinskoj saradnji koji je potpisan u Vrnjačkoj Banji u cilju formiranja zajedničke službe za poslove civilne zaštite ,koja će omogućiti adekvatnu prevenciju i spremnost da se efikasno reaguje u slučaju prirodnih katastrofa.

Ovim sporazumom jedinice lokalne zajednice koordinisano će delovati a zajednička služba za poslove civilne zaštite, će koordinirati merama prevencije i sistemom ranog upozoravanja i reagovanja na teritoriji celog sliva, na kojoj živi 800 hiljada građana. Sedište zajedničke službe za poslove civilne zaštite biće u Kruševcu u okviru lokalne samouprave, a njen rad će finansirati sve opštine u slivu Zapadne Morave.

“Ovo je jedan primer dobre prakse kako lokalne samouprave odnosno opštine i gradovi treba da sarađuju i ne samo u vanrednim situacijama već i u svim ostalim oblastima koje su vezane za njihovo delovanje. Pristupanje sporazumu je dobrovoljno i ukoliko bilo koja lokalna samouprava u nekom trenutku proceni da ne želi više da bude njegov deo može istupiti. Rebalansom budžeta grada Užica za ovu namenu biće izdvojeno oko 1,5 miliona dinara za ovu godinu, koje smo dužni da kroz mesečne rate usmeravamo ka jedinstvenoj centralizovanoj instituciji, a konkrtetan plan aktivnosti biće napravljen u naredna dva meseca,” istakla je posle potpisivanja Sporazuma o međuopštinskoj saradnji gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Potpisivanje Sporazuma o međuopštinskoj saradnji i formiranje zajedničke službe za poslove civilne zaštite podržali su Delegacija Evropske unije u Srbiji, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo za evropske integracije, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Nakon svečanog potpisivanja Sporazuma o međuopštinskoj saradnji , održana je zajednička vežba jedinica civilne zaštite sliva Zapadne Morave i Gorske službe spašavanja.

U okviru projekta “EU za Srbiju otpornu na katastrofe, koju sprovodi UNDP, predviđena je nabavka opreme i vozila za jedinice civilne zaštite i GSS, opremanje trening centra i održavanje obuka. Ukupna vrednost ove donacije EU je 1,2 miliona evra.

Zahvaljujući podršci Evropske unije jedinicama civilne zaštite je za angažovanje u vanrednim sitaucijama već obezbeđeno 900 kompleta uniformi i 600 metara troslojnih mobilnih brana za odbranu od poplava ukupne vrednosti oko 550 hiljada evra.

Početkom sledeće godine UNDP će započeti izgradnju i opremanje Trening centra za obuku jedinica civilne zaštite opšte namene, koji će se nalaziti u slivu Zapadne Morave na Rudnom. Za ovu svrhu Evropska unija obezbedila je 600 hiljada evra.

Gorska služba spašavanja takođe je od EU dobila nova vozila, uniforme i opremu koja će spasiocima omogućiti da budu efikasni i na teško pristupačnim terenima. Za GSS obezbeđena su 2 terenska vozila, minibus sa devet sedišta, motorne sanke, kao i telekomunikaciona oprema, nosila,sigurnosna oprema za penjanje i spasilačke uniforme. Ova donacija EU vredna je oko 200 hiljada evra. U drugoj polovini ove godine biće održane i specijalizovane obuke za pripadnike Gorske službe spašavanja u skladu sa evropskim standardima.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.