Užice bez vode za piće i plaže na avgustovskoj vrelini (video)

UŽICE-Uporedo sa vodom za piće Užičani su u julu ostali i bez mogućnosti da se kupaju na Gradskoj plaži,takođe zbog zagađenosti.

To posebno predstavlja problem sada  kada je leto konačno stiglo i u Užice.Užičani  su besni na lokalnu vlast što je dozvolila da se sve to desi i zbog čega oni sada moraju da plaćaju ulaznice za bazen u gradu i okolini,pored Gradske plaže gde stoji tabla zabrane za kupanje i  rekreaciju.

„Voda na Gradskoj plaži je četvrte klase i ne preporučuje se za kupanje  zbog koncentracije amonijum jona i bakteriološke neispravnosti usled neadekvatnog tretmana otpadnih voda u gradu“,izjavila je  Olivera Janjić iz Zavoda za javno zdravlje Užice ,koji po nalogu Fonda za zaštitu životne sredine vrši redovnu kontrolu ispravnosti vode reke Đetinje na Gradskoj plaži .

Otvoreni bazen u Sevojnu nije u funkciji već tri godine,a jedino mesto gde se Užičani u svom gradu mogu rashladiti ovih vrelih avgustovskih dana je zatvoreni gradski bazen.

Po rečima Dejana Jovanovića  dnevna posećenost bazena je 400 ljudi,a otvaranjem plažnog dela ispred bazena taj broj je veći ,kada je lepo vreme.

Užičani  kažu da je bazen prinudna zamena za gradsko kupalište i da je jedan nedovoljan .Oni mlađi su zadovoljni i naglašavaju da dolaze svaki dan,jer im je bazen zamena za more na koje nisu ovog leta otišli.

Čekajući ukidanje zabrane korišćenja vode za piće ,koja traje već 26 dana,Užičani  pijaću vodu toče na cisternama.Do kada,to zavisi od užičkog Vodovoda,koji još nije završio čišćenje i ispiranje gradske mreže.

„Zbog naglog skoka broja nematoda u rezervoaru čiste vode na postrojenju i konstantnog prisustva nematoda u mreži,naloženo je pranje i dezinfekcija celog vodovodnog sistema.Vodovod te radove obavlja sporo.Tek po njihovom završetku i posle tri uzastopnja povoljna rezultata o zdravstvenoj ispravnosti vode,sanitarna inspekcija će dozvoliti upotrebu vode za piće“,navodi se u saopštenju  šefice Odseka za sanitarni nadzor Zlatiborskog okruga Snežane Tadić.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.