Užičanin se žalio RIK-u jer mu nije dozvoljeno da glasa na samo jednom nivou izbora

BEOGRAD-Jedan Užičanin je uputio prigovor Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) jer mu nije dozvoljeno da glasa samo na jednim od izbora koji se održavaju danas u Srbiji: poslanički i lokalni su svuda, a u Vojvodini i izboru za poslanike pokrajinske skupštine.

Kada se istog dana održavaju lokalni, pokrajinski i republički izbori, kao što je danas slučaj, za organizaciju glasanja zadužen je RIK i lokalna samouprava nema nadležnosti.

Međutim, ipak je moguće da građanin glasa samo na jednim od tih izbora, ukoliko tako odluči, izjavio je 2. juna programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.

„Izlaskom na biračko mesto br. 68 u gradu Užicu, ustanovio sam da prilikom davanja lične isprave za identifikaciju (lična karta), automatski se vrši zaokruživanje u oba izborna spiska, iako niko iz izborne komisije ne postavlja pitanje da li želim da učestvujem i na lokalnim izborima i na republičkim izborima“, naveo je Đorđe Milićević u prigovoru koji je dostavio i agenciji Beta.

Izbori 2020.
Foto: ZooMUE

Milićević je naveo da je kada je pitao da li je dužan da glasa i na jednim i na drugim izborima, uz osmeh dobio odgovor da se to podrazumeva.

„Posmatrao sam i ostale građane koji su ulazili i niko nije upitan da li želi da glasa samo za jedne izbore, ili želi i jedne i druge.

Izvršio sam kratko anketiranje građana na još nekoliko mesta u Užicu i svi su rekli da ih niko nije pitao na kojim izborima žele da glasaju“, dodao je on.

Naglasio je da smatra da reč o „najgrubljem kršenju izbornog procesa i čistoj manipulaciji građana“, i da je tajnost glasanja dovedena u pitanje time što na izbornom mestu postoji samo jedan paravan koji nije dobro namešten.

„Na izjavljene prigovore na biračkom mestu, predsednik komisije mi je saopštio da ne zna kako da pismeno uložim prigovor“, te se obratio RIK-u, kazao je Milićević.

Beta

You may also like...