Užičanin osvojio svetsku nagradu za dizajn automobila (video)

UŽICE-Automobil kome točkovi mogu da se rotiraju vertikalno i horizontalno osmislio je  29-godišnji  industrijski dizajner iz Užica Petar Vuković.To mu je donelo nagradu na prestižnom američkom “Mišlen čelendž dizajn” konkursu,među hiljadu radova umetničkih dizajnera  iz celog sveta.

 

“Glavna odlika automobila je mogućnost rotiranja točkova vertikalno i horizontalno.Centar rotacije osovina nalazi se u šasiji i za prednji i za zadrnji deo automobila,dok se centar vertikalne rotacije točkova nalazi na samom točku.Specifična konstrukcija točkova i guma omogućava finu kontrolu željene količine prijanjanja za podlogu”,objašnjava svoj futiristički automobil “Rutsio” Vuković za naš portal.

Petar Vuković je nakon Užičke gimnazije završio Fakultet primenjenih umetnosti,odsek za industrijski dizajn,a ljubav prema autodizajnu ,kaže ,datira još iz rane mladosti i time bi želeo da se bavi u budućnosti.

“Ovo priznanje je potvrda da je životni put koji sam davno odabrao pravi.Razvio sam određenu veštinu i alate koji mi omogućavaju da istražujem u tim pravcima ,što me čini zadovoljnim i srećnim”,kaže Vuković.

Petrov automobil je za sada još uvek virtuelni.

“Rad je primećen čim je nagrađen.Najbitnije je naći onoga koji je zainteresovan za vaš rad.Ako kucate na jedna vrata ne mora da znači da su oni nezainteresovani,već se oni mozda ne bave tim.Treba pokucati na više vrata i stalno usavršavati sebe i svoj rad.Inače moj automobil nije rezulat samo mašte ,jer sam  ga ja napravio da bude moguć za realizaciju i realnu primenu”,ističe Vuković.

Dizajn njegovog futurističkog automobila “Rutsio” biće predstavljen od 13. do 26.januara 2015. godine na jednom od najvećih auto sajmova u Detroitu.

ZooM

 

 

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.