Užičanin koga zovu „čovek hobi“ (video)

UŽICE – Zoran Nešić,radnik užičkog Doma zdravlja,maketarstvom se bavi 50 godina.Zovu ga “čovek hobi”,jer je godinama pored maketarstva skupljao marke,značke,priveske,etikete sa alkoholnih pića,poštanske koverte,razglednice,a već 40 godina skuplja i sve članke koji su u novinama objavljeni o njegovom omiljenom fudbalskom klubu užičkoj Slobodi.

 

Maketarstvo je,kaže ,zavoleo sa 12 godina kada je  od oca dobio prvi avion na rasklapanje.

“Sećam se kada sam  dobio  taj avion da sam ga sigurno hiljadu puta sklopio i rasklopio.Tada je začeta ta ljubav,koja se godinama razvijala.Kroz ovaj hobi sam morao da naučim istoriju,geografiju i mnoge druge stvare neophodne kada se prave ratne i mirnodopske makete,dijorame ili vinjete”,priča za ZOOMUE Nešić.

Osim aviona tokom godina Nešić je pravio čitave istorijske prikaze poput dijorame Mala Krsna,koja prikazuje početak Drugog svetskog rata na području Kraljevine Jugoslavije.

“Pokušao sam da na toj maloj stanici,koja je u to vreme bila velika pružna raskrsnica,prikažem sve ono što se vezuje za početak rata:paniku,dezorganizovanost,evakuaciju ljudi…I to na minijaturnoj površini “,kaže Nešić.

 

On ističe da danas za maketarstvo može da se kupi većina delova,ali ne i oružje,uniforme ili srpski vojnici u minijaturi.

“Obično koristim francuske vojnike koji su imali slične šlemove,oprtače,čizme i neke delove puške kao srpski vojnici,dok sam šajkače sam pravio”,objašnjava Nešić.

Već 25 godina Nešić ,koji je član kraljevačkog maketarskog kluba Spiner, učestvuje na takmičenjima modelara I osvojio je preko 100 medalja.Ističe da su takmičenja za njega mesta za druženje i razmenjivanje znanja.

“Maketari su uvek otvoreni da pomognu drugom kolegi,spremni da bez sujete objasne kako su šta uradili.Nismo kao ribolovci koji vole da čuvaju svoje ribarske tajne.Zbog toga su ta takmičenja značajna,a ako se osvoji i neka medalja ona dođe kao satisfakcija za rad”,naglašava Nešić.

Svoje znanje iz maketarstva Nešić nesebično prenosi na zainteresovane mlade Užičane,jer u Užicu ne postoji maketarski klub,već samo sekcija pri aero klubu.

Nada se da će jednog dana uspeti da napravi i neki izložbeni prostor za svoje makete,dijorame i vinjete,kojima ni sam ne zna broj,a čuva ih pored stana  i po podrumima.

“Želim da na taj način animiram decu da se bave ovim hobijem.Dete ne mora biti sjajan maketar,ali će kroz ovaj hobi morati da nauči istoriju,geografiju,građevinarstvo,tehniku što će kod njega svoriti široko opšte obrazovanje.Modelarstvo uz sport decu sigurno izvodi na pravi put”,poručuje modelar Zoran Nešić iz Užica.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.