Užičanin iz plemena Javanava (VIDEO)

UŽICE – Pleme Javanava ima između 1000 i 1300 članova i žive u osam sela na granici Perua i Bolivije. Jedan od njih je i 38-godišnji Ivan Nikitović iz Užica. Pre sedam godina prvi put se susreo sa ljudima koji rade sa medicinama autohntonih plemena.

“2015.godine sam upoznao jednog čoveka koji je Azijat i živi u Londonu. On je bio u gostima u Srbiji. Preko njega sam saznao za te ljude tamo i ta plemena.”

Putovanja po Evropi donela su mu brojna poznanstva sa ljudima i raznim kulturama. Tako je pre pet godina stigao do Južne Amerike, gde je upoznao Šibibo i Kečua kulturu, da bi na kraju upoznao i kulturu Javanava plemena, čiji je sada član.

“Jako su moćni, zato što žive u šumi žive od šume, za šumu. Za njih je šuma sve, Bog, dom, spas, hrana.”

Da bi se pristupilo njihovom plemenu, odnosno, postao njihov savezni, neophodno je proći veliku dijetu. Takozvana inicijacija, nije toliko opasna, u ovom plemenu, kakve zapravo postoje, kaže Ivan.

“Inicijacija koju sam ja lično prošao  je mesec dana bez uzimanja pijaće vode. Umesto toga sam unosio jednom dnevno ili jednom u dva, tri dana, decilitar tečnost koja se zove mama. To je napitak koji se dobija od kukuruza i juke.”

Nekoliko generacija u njegovoj porodici bili su herbalisti, pa je bilo logično da se i on bavi istraživanjem biljaka. Oko 2,5 meseca živeo je sa Jasvanavama gde je radio kao kuvar. Objašnjava da su  kuće u kojima borave pripadnici ovog plemena sve modernije.

“Originalan način izgradnje njihovih sela koji se sva manje koristi zove se Šabono.  To je prsten koji se napravi i zatvori se sa svih strana, kako bi se napravila jedna kapija. Oko samog zida sa unutrašnje strane  se prave kuće koje su otvorene ka centru gde se nalazi vatra.”

Kaže da je trenutno u prolazu kroz Srbiju i da uskoro nastavlja svoja putovanja.

“Živeo sam u Beogradu, gde sam radio sa praksama koje sam stekao. Radio sam sa svetim lekom Repeom, sa kambom, sa tibetanskim kongoima  činijama, i još nekim instrumentima.”

Ivan dodaje da njegovoj porodici da njegovoj porodici nije bilo neobično što je postao čaln ovog plemena. Pre toga, kako kaže, dok je tražio sebe, živeo je sa Hare Krišnama, u Zen manastirima, a istraživao je i Magma školu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.