Užičani uz Mundijal i Orlove (VIDEO)

UŽICE – U Rusiji je počelo Svetsko prvenstvo u fudbalu na kome se među 32 učesnika nalazi i Srbija. Munidjalska groznica ne zaobilazi ni Užice.

Kiša koja je padala pre početka prve mundijalske utakmice između Rusije i Saudijske Arabije rasterala je goste sa užičkih terasa i bašti, ali su oni pravi ljubitelji fudbala grupno navijali u lokalima, uglavnom, kako kažu, za bratsku Rusiju. Među njima i jedna Ruskinja.

„Nisam mogla da odem u Rusiju i gledaću utakmice ovde sa prijateljima. Nadam se da će moja Rusija proći grupu, za njih bi to bio uspeh. Nek daju bar pet golova tokom prvenstva i biću srećna“, priča Aljona Sokolova.

A Rusija je sinoć već dala pet golova Saudijskoj Arabiji. Golovima za svoje zemlje se nadaju i momci koji navijaju za jedine dve reprezentacije na Mundijalu iz ex-Jugoslavije, Srbiju i Hrvatsku.

„Pratim Svetska prvenstva od 1998. godine i navijam za Srbiju kad se kvalifikujemo, jednom u deset godina“, šali se Milan Didanović dok njegov prijatelj poreklom iz Hrvatske Elvis Tomanović kaže da mora da navija za Hrvatsku, ne zato što je iz te zemlje, već zato što kontrira ženi koja navija za Srbiju.

„A ako se Srbija bolje plasira od Hrvatske, naravno da ću navijati za Srbiju, ja sam pravi Jugosloven, ne kao Milan“, dodaje Elvis.

Za ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svetu ovih dana nema ništa bitnije, neće ih omesti ni posao, ni kiša, ni privatne obaveze. Tvrde da za fudbal uvek ima vremena, da se igra, da se odgleda i da se sedne sa društvom.

„Kad smo bili klinci uvek smo igrali fudbal, iako igram košarku, mislim da je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu“, tvrdi košarkaš Nikola Otašević.

I užički lokali su standardno spremni pred velike sportske manifestacije da ugoste navijače.

„Ove godine smo proširili kapacitete, imamo dve letnje bašte, nadamo se lepom vremenu i da zajedno navijamo za naše momke“, priča vlasnik Sport Caffe-a Petar Bogojević u čijem kafiću se standardno prate sve sportske manifestacije.

Reprezentacija Srbije igraće u grupi E protiv selekcija Kostarike, Švajcarske i Brazila. Želje su da osvoje prvenstvo, optimističniji Užičani veruju da će Orlovi pobediti Kostariku i Švajcarsku i odigrati bar nerešeno s Brazilom, a realniji tipuju na prolazak grupe.

Prvi meč Srbija igra u nedelju od 14 časova u Samari protiv Kostarike. Bez obzira na ishode, tvrde Užičani, Mundijal će se pratiti do kraja, do 15. jula.

 

You may also like...