Užičani uglavnom redovno plaćaju porez (video)

 UŽICE-U prvih devet meseci ove godine čak 86 odsto Užičana izmirilo je svoje obaveze na osnovu poreza na imovinu,izjavio je za ZOOMUE  član Gradskog veća zadužen za budžet i finansije Zoran Adžić.

 

„Od planiranih 210 miliona dinara na osnovu izdatih rešenja naplaćeno je 180.600.000 dinara,što je solidan procenat“,kaže Adžić.

Adžić navodi da građani,koji ne  plaćaju porez u zakonskom roku, najviše primedbi imaju na visinu zatezne kamate,koja trenutno iznosi 18,5 odsto.

„Zatezna kamata je u nadležnosti države i nju ni jedna lokalna samouprava ne određuje sama,niti ima ovlašćenja da je oprosti“,ističe Adžić.

U 2008.godini ,kada je naplata poreza na imovinu prešla u nadležnost lokalne poreske administracije,u Užicu je bilo 16 hiljada obveznika,dok je danas taj broj 25 hiljada.

Skupština grada je u decembru prošle godine zbog neažurnosti i relevantnosti podataka,koji datiraju iz 1994.godine,donela Odluku o obaveznosti podnošenja nove poreske prijave na novom obrascu,koja važi za sve obveznike.

„Postojeća baza podataka je zastarela,jer je u međuvremenu došlo do mnogih promena.Ima veliki broj nekretnina,izme4đu ostalog,koji se vodi na umrlim licima,a ostavinski postupci su u toku ili nisu ni pokrenuti.Onaj ko koristi tu imovinu mora po zakonu da podnese poresku prijavu,kako bi svi građani bili u ravnopravnom položaju“,naglašava Adžić.

Podnošenje nove poreske prijave Užičane  košta 10 dinara ,koliko košta novi obrazac ,a rok za prijavu ističe 31.decembra 2014. godine.

„Nakon tog roka inspekcija će na terenu proveravati verodostojnost poreskih prijava i popisivati eventualno ne prijavljenu imovinu.

„Važno je podsetiti građane da lokalna poreska administracija može utvrditi poresku obavezu u proteklih 5 godina“,kažse Adžić.

Adžić  ističe i da su Užičani u ovoj godini plaćali manji porez nego 2013. godine,koji u sebi nije sadržao naknadu za građevinsko zemljište.Za 2015. godinu ta nadoknada će biti deo integrisanog poreza pa će i  visina obaveze biti veća,kaže Adžić za naš portal.

ZooM

 

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.