Užičani u šetnji posle izolacije (VIDEO)

UŽICE – Posle ukidanja vanrednog stanja Užičani se vraćaju uobičajenoj rutini, ali uz prpeoručene mere opreza. Stariji sugrađani su posle skoro dva meseca ponovo sreli svoje poznanike i prijatelje na ulicama, a ostali koriste vreme da se pripreme za poslovne obaveze ili da uživaju na prolećnom suncu.

Poziv u šetnju ili na piće posle 18 časova neko vreme mnogima će zvučati kao egzotična turistička destinacija na koju se tako dugo čekalo. I konačno smo stigli do nje, a najviše su joj se obradovali penzioneri koji ponovo mogu prošetati do svoje omiljene pekare ili kod komšije na kafu. Kažu da im celodnevna izolacija nije predstavljala problem jer su imali hobije.

„Malo televizor, malo na terasu, malo knjige, domaćica svaka ima posla u kući“, kažu stariji sugrađani.

Tokom vanrednog stanja veliki broj sugrađana radne i školske obaveze odrađivao je od kuće što je nekima bilo idealno da se odmore od radnog okruženja. Period izolacije neki su iskoristili da nauče nov jezik, saberu svoje misli ili naprave nove planove za biznis. Ovih dana sve se postepeno vraća u normalu, pa Užičani slobodno vreme koriste da završe sve odložene obaveze.

„Ne idem nigde, na posao samo. Počeo sam da radim tako da nemam vremena za kafić trenutno“,

„Samo smo promenili navike, ništa drugo, opet treba sve poštovati“,  kažu Užičani.

Uslovi u izolaciji bili su povoljni za rodielje koji su sada više vremena posvetili svojoj deci, a nisu mogli pre zbog poslovnih obaveza. Međutim, za sve nas ovo je bila kriza, a prema rečima psihologa nju karakterišu: šok, neverica i bes.

Ana Ristović, psihoterapeut
Foto: ZooMUE, Ana Ristović, psihoterapeut

„Posle šoka, posle negacije, mi smo onda ljuti, besni. A pri tom nije to samo opasnost od virusa, nego je to prosto zatvorenost, izolacija, karantin… Ne možemo van, kao da imamo metaforičnu nanogicu. Ta nemogućnost da biramo! Možda ja ne bih danas izašla van ako mogu da biram, ali ako mi neko kaže policijski je sat, ja sam već u napetosti i grču“, kaže Ana Ristović.

Tokom kriznih stanja aktivira se odbranbeni mehanizam koji nam pomaže da se prilagodimo novim okolnostima. Na taj način mi uspevamo da se nosimo sa izazovima, ali šta se dešava posle?

„E onda se dešava da nekad kad kriza prođe, sve to što smo nakupili tokom krize na neki način izbija na površinu tek posle, kad sve prođe umesto da odhuknemo nas preplavi ono što smo nosili u sebi kao pritisak“, rekla je Ristović.

Stručnjaci preporučuju pravljenje svakodnene rutine koja nam daje osećaj stabilnost, a ukoliko nas preplavi nervoza od velike pomoći mogu biti tehnike disanja ili šetnja sa voljenom osobom ali uz prepoučene mere zaštite.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.