Užičani spasavali ribu iz Đetinje (VIDEO)

UŽICE – U Užicu se juče u Đetinju izlila velika količina bele tečnosti i izazvala uginuće ribe. Stradalo je oko stotinak krupnih riba, a šteta bi bila i veća da Užičani nisu gazili reku kako bi spasili pastrmku i lipljan.

Plitka, bela, s mrtvom ribom na površini, uz nesnosan smrad, tako je izgledala Đetinja kada se u nju izlila nepoznata tečnost iz kanalizacionog voda kod hotela Zlatibor. Šteta za ribe bila je veća jer je vodostaj reke nizak pa nisu mogle da nađu spas u čistim delovima. Još veća bi bila da Užičani koji su videli da se riba guši nisu ušli u reku i hvatali je živu kako bi je spasili.

„Ja sam samo zatekao dva kapitalna primerka potočne pastrmke i prebacio ih. Kad sam se vratio da pokupim mrtvu ribu, već  su je gavranovi raznosili, a ja sam hteo iz protesta da je prospem ispred opštine, ako može da smrdi celom gradu, može i njima ispred nosa. Nemoguće je da u jednom gradu, u 21. veku kanalizacija se izliva u reku“, priča Dejan Krčevinac, jedan od Užičana koji je spasavao ribu iz zagađene reke.

U gradskoj kući kažu da je na teren izašla komunalna policia,  a o slučaju obaveštena Republička inspektorka za otpadne vode u čijoj je nadležnosti slučaj, ali da nije naložila uzorkovanje vode. Žive ribe odnete su na kupalište Gradska plaža gde su puštene u čistu vodu. Procena je da je uginulo oko sto krupnih komada pastrmke i lipljana,

„Bilo koji grad na svetu koji ima ovakvo bogatstvom, da možete u centru grada da hvata plemenite vrste ribe u sportskom ribolovu, bi to trebalo da se zaštiti“, zaključuje Krčevinac.

Ovo nije prvi put da se Đetinja boji otrovnim tečnostima iz kanalizacionih vodova i da dolazi do uginuća ribe, ali rešenja za sada nema. Užice je još pre tri godine izgubilo donaciju od 15,2 miiona evra, jer je kasnilo sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, pa Đetinja i nadalje ostaje kolektor otpadnih voda za više od 50 hiljada Užičana.

You may also like...