Užičani simbolično obeležili Bogojavljenje na Đetinji (VIDEO)

UŽICE – Nabujala reka Đetinja uslovila je da se plivanje za Bogojavljenski krst na Gradskoj plaži u Užicu ne održi u formi koja je bila predviđena. Ipak, više od 70 učesnika simbolično je ušlo u vodu, kako bi pružili podršku u lečenju jednom obolelom sugrađaninu.

Kao uvertira pred centralni deo obeležavanja praznika održana je litija od crkve Svetog Đorđa do gradske plaže, gde su se prisutni simbolično pokvasili osveštanom vodom. Praznik je za njih ove godine imao je drugačiju dimenziju.

„Svoje učešće i krst poklanjamo mojem kolegi koji se teško razboleo. Ovom simbolikom krsta i praznika želimo da mu pomognemo da se izbori sa bolešću i da se ponovo druži sa nama i da pliva sa nama“, kaže Rade Vasović iz Policijske uprave Užice.

Proslavljanje života i jačanje vere u ozdravljenje važni su segmenti jednog verskog praznika, smatraju plivači.

„To je suština naše vere. Da se pomolimo za njegovo zdravlje i za ozdravljenje. To je svrha praznika“, kaže jedan od plivača.

I pored dobre volje da se, posle pauze zbog epidemije, u Užice vrati praksa plivanja na Bogojavljenje, nije se moglo uticati na reku.

„Đetinja nam nije dozvolila da održimo plivanje kako smo zamislili, ali je važno da smo obeležili ovaj dan. Zahvaljujemo se svim učesnicima što su ovim činom ulaska u vodu iskazali humanost i pružili podršku našem sugrađaninu koji se bori sa teškom bolešću“, kaže Dinko Žuvela iz JP Veliki park.

Bogojavljenski krst
Foto: ZooMUE

„Svim učesnicima smo se na neki način odužili time što smo održali ovu svečanost, makar i simbolično. Nadamo se da ćemo naredne godine obeležiti praznik onako kako smo to radili prethodnih godina“, istakla je gradonačelnica, Jelena Raković Radivojević.

Svi učesnici dobili su majice i ikone sa motivima praznika Bogojavljenja.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.