Užičani pisali Deda Mrazu najviše o kvalitetu vode

UŽICE-Akcija “ Ako želiš informacije zašto ne pišeš Deda Mrazu“  koja je održana i u Užicu pokazala je da Užičane najviše brine što nemaju informacije o kvalitetu vode koju piju ,kao i o socijalnoj pomoći,a izrazili su i nezadovoljstvo transparentnošću lokalnih institucija.Cilj akcije ,koju je organizovala CRTA  je da se građani što više upoznaju sa  pravom da znaju kako rade javne institucije i da od njih traže informacije.Povod je bio nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave,koji  ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija,po kome istriču u CRTI , se od građana  očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac.

foto :Nikola Mitrović

Pavle Dimitrijević iz CRTE istakao da će izmene otežati dostupnost informacija građanima,ali i medijima koji će još teže dolaziti do informacija neophodnih za objektivno informisanje javnosti.

„Prva promena zakona  podrazumeva da će čitav niz najvećih javnih preduzeća biti izuzet od zakona, što znači da novinari, mediji, NVO i građani neće moći da traže informacije od najvećih javnih preduzeća kao što su Koridori Srbija, Železnice i drugi. Druga promena koja se sprema, jeste da kada građanin pošalje zahtev za informaciju institucija to može da odbije, pa kada poverenik donese rešenje da institucija mora da pruži informaciju, onda ta institucija može da ne da informaciju već da pokrene neku vrstu upravnog spora. I u toj situaciji građani će biti ostavljeni na milost i nemilost pravosuđu i biće usporeni u procesu dobijanja informacije od javnog značaja“,  istakao je Dimitrijević tokom akcije u Užicu.

Akcije pisanja Deda Mrazu zbog najavljene izmene Zakona biće  tokom ove sedmice održane  i u Valjevu, Smederevu i Somboru.

You may also like...