Užičani nemaju rešenje za problem aerozagađenosti (video)

UŽICE-Znamo koji su problemi,ali su nam vezane ruke za primenu mera ,za koje ni sami ne znamo da li će dati efekte u smanjenju aerozagađenja u Užicu,izjavio je član gradskog Tima za izradu kratkoročnih akcionih planova zaštite vazduha Miladin Pećinar prilikom današnje prezentacije tih mera.

On je kao najveće zagađivače vazduha u Užicu naveo 12,5 hiljada privatnih ložišta ,koja po zakonu ne mogu da se kontrolišu šta koriste kao ogrev.

“Zakon ne dozvoljava da uđete nekom u kuću i proverite šta koriste kao ogrevni materijal.Takođe naš zakon ne zabranjuje upotrebu određene vrste goriva.Drugi veliki zagađivači su i automobili na plin i lož ulje.Od registrovanih 14.539 vozila trećina je na plin a 24 odsto na lož ulje.Čak 84 odsto njih na lož ulje su vozila stara od 16 do 35 godina sa lošim sagorevanjem”,rekao je Pećinar i naveo da je postignut dogovor sa policijom da se ova vozila šalju na vanredni tehnički pregled.

 

Gradski tim je kao jednu od mera predložio i kontrolu tokova otpadnih ulja u servisima i automehaničarskim radnjama,kako se ona ne bi koristila kao energent.

Gašenje zapaljenih kontejnera,postavljanje posuda za prihvat pepela su takođe neke od predloženih kratkoročnih mera.

U najavi je i informisanje građana kada se očekuje povećano aerozagađenje i davanja obaveštenja  osetljivim populacijama da u navedenom peridu svoje aktivnosti organizuju u skladu sa preporukama lekara.Za sada se na sajtovima Grada Užica i Zavoda za javno zdravlje mogu samo dobiti informacije za aerozagađenje od prethodnog dana.

Najveće koncentracije čađi i drugih izolovanih supstanci bile su krajem novembra ,kada su i 20 puta bile veće od dozvoljenih,po rečima Pećinara.

Članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine Snežana Janjić istakla je da je konačno rešenje gasifikacija ,ali je i ona veliki problem.

 

“Na gas je priključeno pored svih velikih preduzeća,škola i ostalih velikih potrošača,samo 350 domaćinstava.Cena priključka je visoka 1200 evra sa PDV-om.Takođe nemamo ni alternativu za gas koja nije ugalj ili mazut “rekla je Janjićeva.

Gradski tim je saopštio da još uvek nije dobio odgovor iz Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine ,kome je upućen zahtev da Užice zbog velike aerozagađenosti i trećeg kvaliteta vazduha dobije status ugražene sredine.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.