„Uvoz krompira otežavajuća okolnost za domaću proizvodnju“(VIDEO)

PRIJEPOLJE – Braća Dejan i Stevan Žunić iz Prijepolja više decenija bave se proizvodnjom krompira. Ovogodišnjim prinosom su zadovoljni, iako ističu da su vremenski uslovi bili nepovoljni, a posebne teškoće predstavlja im uvoz ovog povrća.

Žunići smatraju da im je navodnjavanje spasilo prinose, s obzirom da su hladno proleće i sušno leto bili nepovoljni za uzgoj krompira. U proseku im za površinu od jednog hektara treba 2,5 tone semena, ali misle da se na tržištu plasiraju sorte koje nikako ne odgovaraju organskoj proizvodnji.

„Naše stare sorte, koje su se proizvodile na Pešteru, su izumrle. Institut u Guči je likvidiran, tako da smo prinuđeni da se za semena snalazimo u Holandiji. Sejemo elitni krompir, kako bismo imali sigurno seme za naredne godine. Tako radimo već decenijama“; kaže Stevan Žunić.

Prema njihovim rečima, problem je i uvoz krompira – rani krompir se u Srbiju uvozi iz susednih zemalja, a kasniji iz Zapadne Evrope.

„Zaključno sa februarom u Srbiju je uvezeno 18 hiljada tona krompira, to je zvaničan podatak. A nije me strah da kažem da na to treba dodati još bar jednu četvrtinu koja je prošla „ispod žita“, smatra Dejan Žunić.

I dalje koriste mehanizaciju koja iza sebe ima nekoliko decenija staža, ali je još uvek pouzdana.

„Poljakinja“ koju vozim mi je verna, a i ja njoj. Manje se gledamo, a više slušamo. Može da izvadi količinu sa oko tri hektara, a da se pri tome e umorimo ni ona ni ja“, dodaje Stevan.

Nekada su Žunići proizvodili i po 300 tona krompira. Sada je prinos znatno manji, ali su zadovoljni time što, za razliku od velikog broja poljoprivrednika iz Polimlja, nisu odustali od proizvodnje.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.