Utrostručena prodaja poljoprivrednih mašina

Prijepolje – Epidemija korona virusa ugrozila je srpsku ekonomiju, a neke privredne grane su na ivici propasti. Međutim, traktori i poljoprivredna mehanizacija se prodaju u mnogo većoj količini nego pre epidemije.

Naime, prodaja traktora, poljoprivrednih mašina i mehanizacije u prijepoljskom kraju utrostručena je tokom pojave pandemije. Jovan Radulović, vlasnik firme “Radulović doo”, kaže da je prethodna četiri meseca prodao više traktora i poljoprivrednih mašina nego tokom prethodne tri godine. On navodi da je do rasta prodaje došlo jer se veliki broj ljudi vratio na selo i posvetio poljoprivredi.

Poljoprivreda
Foto A. Rovčanin

„Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede subvencionišu sa 65 odsto nabavku kompletne poljoprivredne mehanizacije, što je dovelo do naglog skoka prodaje. Mi sada imamo problem, jer domaći proizvođači ne uspevaju dovoljno brzo da proizvedu mašine, a one koje nam stižu iz uvoza takođe dugo čekamo“, kaže privrednik Jovan Radulović.

Da je pomoć države od presudnog značaja za nabavku mehanizacije saglasan je i poljoprivrednik Borko Brajović, iz prijepoljskog sela Kula.

Borko Brajović
Foto: A. Rovčanin

„Pre mesec i po sam kupio nov traktor i iskoristio podsticaj države, koja mi je vratila 65 odsto uloženog novca. Da nije bilo te pomoći ne bih se smeo usuditi na taj korak, da nabavim novu mašinu“, tvrdi Brajović.

Inače, pored države svake godine i lokalna samouorava značajna sredstva iz svog budžeta izdvaja za razvoj poljoprivrede. U prijepokjskom kraju nakon ekspanzije malinarastva, sve više seljaka okreće se stočarstvu ili organskoj proizvodnji zdrave hrane.

Izvor Novosti

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.