Uticaj dijabetesa na očna oboljenja (VIDEO)

UŽICE – Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, do polovine ovog veka broj ljudi obolelih od dijabetesa na planeti mogao bi dostići brojku od 629 miliona. Povodom 14. novembra, Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, ističe se značaj preventivnih pregleda, u koje se ubrajaju i očni pregledi. Upravo s tim ciljem u Užicu je održana tribina posvećena dijabetesu kao uzročniku oftamoloških problema.

S obzirom da je dijabetes organska bolest, njemu je podložan bilo koji organ u ljudskom telu. Oko je samo jedan od njih.  

Foto: ZooMUE

„Osetljivi smo na oko, kada ono strada i kada ne vidite, svima to teško pada, a pogotovo nama“, kaže Milenka Perišić, predsednica Udruženja dijabetičara Užice

Problemi sa okom izazvani dijabetesom imaju posebnu težinu kada se posmatraju kao jedan od uzročnika invaliditeta kod radno aktivne populacije.

„Dijabetična retinopatija je jedan od vodećih uzroka slepila u radno aktivnoj populaciji“, rekla je dr Snežana Vlajković, specijalista oftamolog.

Sa dijabetesom se može živeti, kažu stručnjaci, ali zarad sprečavanja komplikacija neophodni su pravovremeni pregledi i otkrivanje bilo kakvih promena.

Povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa posebno se ističe značaj preventivnih pregleda kod dece, koja prema podacima, u sve većem broju učestvuju u populaciji oboleloj od šećerne bolesti.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.