Usvojen rebalans budžeta i Plan kvaliteta vazduha (VIDEO)

UŽICE – Odbornici Skupštine grada Užica usvojili su prvi rebalans budžeta kojim se on uvećava za 25 miliona dinara i sada iznosi tri milijarde 245 miliona dinara.

„Kada je usvojen budžet u decembru nismo očekivali da će biti toliko prihoda koje smo preneli u ovu godinu. Pet miliona će biti utrošeno za uvećanje socijalnih usluga, a 20 miliona za subvencionisanje programa energetske efikasnosti“, kazao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Odbornici su, od 38. tačaka dnevnog reda, usvojili i Plan kvaliteta vazduha od 2018. do 2023. godine.

„Još jednom smo pokazali da smo grad lider u Srbji sa merama koje preduzimamo za smanjenje zagađenja vazduha kroz uložena sredstva i donacije. Predložili smo set mera i nadamo se da ćemo iskoristiti sredstva koje će Vlada uložiti kako bi rešili ovaj problem“, naveo je Petković.

Usvojen je i Predlog odluke o usvajanju projekta javno privatnog partnerstva u obnavljanju komunalne deletanosti lokalnog prevoza putnika i pružanja staničnih usluga na Autobuskoj stanici u Užicu.

„Studija je osnov da se raspiše tender za najboljeg prevoznika. Želimo da dugoročno, na 25 godina, rešimo ovo pitanje i očekujemo mlađe i kvalitetnije autobuse, elektronsku naplatu karata, klimu i najvažnije da autobusi budu na ekološki najprihvatljivija goriva, zbog rešavanja problema vazduha“, kazao je Petković.

U drugom delu sednice pred odbornicima je Predlog odluke o zabrani izgradnje malih hidroelektrana na teritoriji grada Užica.

„Ovom odlukom samo privremeno rešavamo da se prekine sa izgradnjom dok se ne usvoji Plan generalne regulacije grada kojim će se odlučiit na kojim lokacijama će se dopustiti izgradanja minihidroelektrana. Postoje mesta na kojima izgradnja neće uticati negativno i koje su korisne, ali tamo gde su posebno zaštićena područja ili potoci male snage, verujem, ova odluka će biti dugoročnija“, dodao je Petković.

You may also like...