Usvojen projektni zadatak sanacije Vrutaka,Drndarević se izvinio Užičanima (video)

 UŽICE-Stručna komisija koju je formirala Vlada Republike Srbije usvojila je jedinstveni projektni zadatak za sanaciju akumulacije Vrutci i rekonstrukciju fabrike vode na Cerovića brdu,izjavio je posle sastanka u Užicu Prvoslav Marjanović sa Instituta Jaroslav Černi.

 

 komisija 1 “Projektnim zadatkom definisali smo sve aktivnosti i radove koje treba preduzeti da bi se rešio problem vodosnabdevanja Užica iz akumulacije Vrutci, koja je trenutno van funkcije zbog pojave algi u jezeru”,rekao je Marjanović.
  On je naveo da su predviđene i  mere , koje se odnose na alternativni sistem na Sušičkim vrelima sa koga se Užičani trenutno snabdevaju pijaćom vodom,ukoliko se u toku leta desi da ovo izvorište presuši.
 Marjanović je istakao da predstoji kompleksno proučavanje kojim će biti obuhvaćeni kontrola nivoa vode u akumulaciji, planovi upravljanja akumulacijom I zaštite na slivu akumulacije,novi elaborat o zonama sanitarne zaštite , kao i relevantnu projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju fabrike vode na Cerovića brdu.
 “Takođe,predviđeno je jasno definisanje svih mera i radova koje su predviđene i Glavnim projektom akumulacije Vrutci , a do sada nisu realizovane.Neophodno je uraditi i reviziju nekih mera s obzirom na izmenjeno stanje na akumulaciji i potrebama vodosnabdevanja Užica tokom  proteklih 30 godina”,istakao je Marjanovich.
 Komisija je preporučila nadležnim organima da radove na sanaciji treba otpočeti već od 15.marta,do kada bi Vlada trebala da usvoji Projektni zadatak.
  Zamenik gradonačelnika Užica Vidoje Drndarević rekao je da je užički Vodovod već otpočeo radove na rekonstrukciji filtera,a da je trenutno najveći problem finansiranje sanacije.
  “Mi u ovom trenutku nemamo obezbeđena sredstva,niti imamo tačnu informaciju koliko će sve to koštati.Rešenje ćemo pronaći u dogovoru sa Vladom Republike Srbije , a izvesno je da ćemo morati raditi rebalans gradskog budžeta i odreći se realizacije nekih planiranih investicija u ovoj godini”, rekao je Drndarević.
 Drndarević je uputio i  javno izvinjenje građanima Užica,  za sve što su pretrpeli za vreme vanredne situacije u gradu zbog problema sa pijaćom vodom i naglasio da gradsko rukovodstvo insistira da državni organi što pre ispitaju i utvrde odgovornost onih koji su krivi što Užičani mesec i po dana nisu mogli da piju vodu iz gradskog vodovoda.
 “Veoma je važno da se krivci sankcionišu kako se takva situacija ne bi više nikad ponovila ,ne samo u Užicu,već u celoj Srbiji”,kanstatovao je Drndarević.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.