Uskoro zlatiborsko postrojenje u probnom radu

ZLATIBOR-Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u blizini rečice Obudojevice na Zlatiboru uskoro bi trebalo da bude pušteno u probni rad koji će trajati oko godinu dana.

Vrednost investicije započete u novembru 2017. godine, veća je od 4,6 miliona evra, Centar za međunarodnu saradnju i razvoj Vlade Slovenije donirao milion i po evra, dok je ostatak ulaganje lokalne samouprave.

„Uspeli smo za ove četiri godine da isprojektujemo, rešimo imovinsko-pravne odnose, dobijemo građevinsku dozvolu i evo – posle dve godine izgradnje, radove na postrojenju polako privedemo kraju. Kada to kažem, mislim na popločavanje samih rezervoara koji će biti spremni za prihvat otpadne vode.Na samim rezervoarima se trenutno montira oprema koja je od prohroma, uvezena iz inostranstva i po svim evropskim standardima“,rekao je za Zlatiborske vesti zamenik predsednika opštine Čajetina Miloje Rajović.

postrojenje za preciscavanje otpadnih voda
foto zlatiborpress

Prema ugovornim obavezama između izvođača radova, “Jedinstva” iz Sevojna i “Hidroinženjeringa” iz Ljubljane saJKP “Vodovod Zlatibor” Čajetina, probni rad postrojenja pratiće se godinu dana, a za to vreme biće obučeno nekoliko radnika “Vododvoda” za rad na postrojenju koje će biti automatizovano.

„Ako vreme i situacija dozvole nadam se da ćemo u septembru ugostiti ljude iz Slovenije koji su nam pomogli
donacijom od milion i po evra, da se zahvalimo na pomoći i saradnji. Mislim da imamo jedan od najboljih sis-
tema za prečišćavanje otpadnih voda koji treba da krene u rad, kao i da će mnogo ljudi iz Srbije i okolnih zemalja dolaziti da vide šta smo mi to uradili, da će koristiti naša iskustva „,kaže Rajović.
JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina priprema ujedno i projektnu dokumentaciju za izradu ovakvih postrojenja Čajetini kao i u nekim od većih sela opštine.
Zlatiborske vesti

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.